Čvor štitne žlezde

Šta je čvor štitne žlezde?

Čvor štitne žlezde je vrlo česta pojava – javlja se kod 1 od 12 do 15 mladih žena i kod 1 od 40 mladih ljudi. Više od 95% čvorova štittne žlezde su benigni, a neki su u stvari ciste, ispunjene tečnošću. Dijagnostikuje se tokom palpatornog ili ultrazvučnog pregleda štitne žlezde.

Učestalost ove pojave povećava se sa godinama – do 50. godine javiće se kod većine ljudi.

Šta kada se postavi dijagnoza čvora štitne žlezde?

Kada se dijagnostikuje čvor, treba utvrditi da li je benigan, da li pritiska druge strukture vrata i da li je hormonski aktivan, što se radi ultrazvučnim pregledom. Kod velike većine ljudi, svi nalazi biće uredni. Nekada je potrebno da se uradi i punkcija čvora štitne žlezde da se utvrdi priroda njegovog sadržaja. Intervencija izvodi se pod kontrolm ultrazvuka, bezbolna je i kratko traje, a sadržaj promene šalje se na patohistološku pretragu, koja daje definitivan odgovor.

Iako je većina čvorova štitne žlezde benigna i ne izaziva probleme, javite se endokrinologu ako primetite neobično oticanje vrata, posebno ako je praćeno problemima sa disanjem i gutanjem.

Takođe, tražite stručnu pomoć ako primetite kod sebeznake i simptome kao što su:

  • Nagli gubitak težine ili dobijanje na težini
  • Ubrzan ili usporen puls
  • Problemi sa spavanjem
  • Mišićna slabost
  • Nervoza, razdražljivost ili depresivno raspoloženje

Koji su simptomi čvora štitne žlezde?

Većina čvorova štitne žlezde ne daje nikakve simptome i obično ih otkriju sami pacijenti koji osete „knedlu u grlu“ ili vide da im se izmenio izgled vrata. Ređe, dijagnozu postavi lekar, prilikom rutinskog pregleda štitne žlezde. Vrlo retko, čvor može biti bolan, a još ređe izazivati teškoće pri gutanju.

Ako primetite čvor, javite se endokrinologu radi pregleda i ultrazvučnog pregleda (link Zakažite pregled) , kao i dobijanja informacije o potrebnim laboratorijskim pretragama. Nekada se uz postojanje čvora može utvrditi i povećana funkcija štitne žlezde – hipertireoza ili smanjena funkcija štitne žlezde – hipotireoza.

ZAKAŽI PREGLED

kod interniste

Crevna kandidijaza

Šta su simptomi crevne kandidijaze? Kako izmeniti ishranu? Šta podrazumeva dijeta?

Šta je arterioskleroza?

Kada nastaje arterioskleroza? Koje su posledice ovog poremećaja? Kako se može preduprediti?

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

EKG (elektrokardiogram)

Zašto se radi EKG? U kojim slučajevima se savetuje EKG? Koliko dugo traje pravljenje EKG zapisa?

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: