Da li mogu da ostanem u drugom stanju?

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako imam bolne i obilne menstruacije?

Obilne i bolne menstruacije nisu prepreka za trudnoću. Razgovarajte sa svojim lekarom, recite mu za svoje tegobe, a on će vam pomoći da ih rešite.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako su mi menstruacije neredovne i retke?

Neredovnost menstruacija može da predstavlja problem kod ostajanja u drugom stanju, jer je teško planirati koncepciju u situaciji kad ne znate kada vam je ovulacija. Treba da sa svojim lekarom razgovarate o praćenju ciklusa i određivanju vremena ovulacije kada budete planirali trudnoću.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju s obzirom da smo i ja i muž stariji od 35 godina?

Godine kod muškarca ne igraju neku veliku ulogu u mogućnosti oplodnje, ali kod žene plodnost polako opada nakon 35. godine. Konsultujte svog lekara u cilju planiranja trudnoće.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako imam naporan, stresan posao?

Suviše stresa može da smanji želju za intimnim odnosima, kao i da utiče na hormonski status kako žene tako i muškarca. Bilo bi dobro, ne samo zbog planiranja trudnoće, da smanjite nivo stresa, a ako to nije moguće, da probate da ga se redovno oslobađate fizičkim aktivnostima – plivanjem, šetnjom, vožnjom bicikla… Ako nemate vremena za redovne odnose, ustanovite kada vam je ovulacija, pa tempirajte odnose prema tome.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako nalaz sperme moga supruga nije idealan?

Da, ali je moguće da će biti potrebna dodatna ispitivanja da se vidi šta je tome uzrok, a onda i eventualno lečenje. Svakako bi trebalo da se promeni njegov način života i smanje negativne navike, poput pušenje i pijenja alkohola, a uvede zdrav način života, uz redovne fizičke aktivnosti i odmor.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako sam ranije imala upale jajnika i male karlice?

Nekada česte infekcije male karlice mogu da dovedu do manjeg ili većeg začepljenja jajovoda, pa ako pokušavate da ostanete u drugom stanju duže vreme, a ne uspevate, recite to vašem lekaru, da bi se ispitala prolaznost jajovoda.

Šta smanjuje moje šanse za začeće?

Najčešći uzroci steriliteta su nepostojanje ovulacije, oštećenje ili začepljenje jajovoda ili problem sa spermom. Ali, ne zaboravite da, da biste ostali u drugom stanju, morate imati redovne odnose!

Već duže vreme pokušavam da ostanem u drugom stanju, ali uzalud. Kada da se obratim lekaru?

Zavisi šta podrazumevate pod «duže vreme». Obično 90% partnera ostane u drugom stanju tokom prve godine redovnih, nezaštičenih seksulanih odnosa, a 95% tokom prve dve godine takvih odnosa. Obično se pomoć lekara zatraži posle dve godine aktivnih, nezaštićenih odnosa, a u situaciji da se ne ostaje u drugom stanju. Ipak, ako imate neki zdravstveni problem, ako ste imali česte ginekološke probleme ili ako ste stariji od 35 godina, javite se lekaru već posle prve godine neuspešnog planiranja trudnoće.

Šta je to spermogram?

Spermogram je analiza sperme, u kojoj se pregleda njihov broj, izgled, pokretljivost, neke hemijske osobine… Uglavnom, gleda se kakve su šanse da se sa takvom spermom može ostati u drugom stanju.

Rekli su mi da postoji šansa da su mi “začepljeni” jajovodi. Da li to znači da ne mogu da ostanem u drugom stanju?

Zavisi od toga na osnovu čega su vam to rekli – da li ste radili neke testove, da li su vam snimali prohodnost jajovoda…  Ukoliko ste imali ispitivanja prohodnosti jajovoda i pokazalo se da jesu začepljeni, verovatno ćete morati imati operacije koje će otkloniti ovaj problem. Ako niste imali ispitivanja, ne može se reći da ne postoji šansa da ostanete u drugom stanju, jer morate prvo obaviti ispitivanja.

Šta je to bračna neplodnost?

Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se stanje kada i nakon godinu dana kontinuiranih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, izostane željena trudnoća.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: