Gljivične infekcije na noktima (onychomycosis)

Gljivične infekcije na noktima (onychomycosis) česta su pojava, a počinju kao bela ili žućkasta tačkica ispod nokatne ploče na prstima. Kako se promene pogoršavaju mogu dovesti do promene boje nokta, istanjenja i neravnina na površini. Ne mora zahvatiti svaku nokatnu ploču. Kada uzročnik (gljivica) zahvati regiju izmedju nožnih prstiju i kožu stopala, stanje se naziva “atletsko stopalo”.

Gljivična oboljenja noktiju najčešće uzrokuju dermatofitične gljivice,  a kvasnice i plesan mogu doprineti infekciji. Njima pogoduje vlažna sredina a takođe se mogu naći i u javnim bazenima i tuševima. Nastanjuju se na nokat na mestu mikropovreda koje su slobodnim okom nevidljivi. Infekcije su češće na prstima stopala nego na rukama, jer su stopala često zatvorena u obući koja im stvara toplu, mračnu i vlažnu sredinu i koja pogoduje razmnožavanju gljivica. Faktori rizika su starija životna dob, pojačanjo znojenje, muški pol, tamna i vlažna sredina, hodanje bez obuće na javnim mestima, atletsko stopalo, psorijaza, dijabetes i druga oboljenja sa oslabljenom cirkulacijom.

Lečenje u vidu redovne nege i aplikovanja odrđenih lekova  je neophodno, jer infekcija dovodido nelagodnosti, bolova, istanjenja nokatne ploče. Infekcija se često vraća I ponavlja, i vrlo je uporna. Znaci mogu biti istanjenje nokatne ploče, listajući, lomljivi i izbrazdani nokti, izmenjenog oblika, mogu biti čak i zadebljani bez sjaja sa tamnom prebojenošću.

Ukoliko redovna nega i samolečenje nije dovelo do rezultata, mogu se još lečiti i oralnim antimikoticima, lekovitim lakovima i kremama za nokte, hirurškim uklanjanjem nokatne ploče ili laserom.

ZAKAŽITE PREGLED

kod dermatologa

Ekscizija promene na koži

Šta je ekscizija? Kako se radi? Da li se radi u anesteziji? Ima li komplikacija? Šta posle ekscizije?

Biopsija kože

Šta je biopsija kože? Čime se radi? Šta je indikacija? Kako se radi? Koje su nuspojave? Šta posle?

Kompletan pregled kože

Šta je cilj kompletog pregleda kože? Kako se radi? Koliko često se radi? Šta ako postoji rizik od maligniteta?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: