Histerektomija

Histerektomija je hirurška intervencija tokom koje se odstranjuje materica, sa ili bez istovremenog odstranjivanja jajnika i jajovoda, što zavisi od životne dobi žene, razloga zašto se radi histerektomija i stanja jajnika.

Najčešće indikacije za histerektomiju su miomi, obilna krvarenja, teške infekcije, bol, spad materice, endometrioza na materici – adenomioza, ali i karcinom.

Postoje dve vrste histerektomije – totalna, kod koje se uklanja cela materica i grlić i subtotalna, kod koje se uklanja telo materice, ali ne i grlić. Put kojim se odstranjuje materica, sa ili bez jajnika i jajovoda može biti preko prednjeg trbušnog zida – abdominalna histerektomija, ili kroz vaginu – vaginalna histerektomija, a sve češće se ova operacija radi minimalno invazivno – laparoskopski.

Koja god vrsta se histerektomije radila, i kojim god putem odstranila materica, dugoročni efekti uklanjanja organa koji ima jedno od ključnih mesta u karlici najčešće mogu biti prolaps – spuštanje i ispadanje organa male karlice, nevoljno oticanje urina i promene u radu creva.

Rizici su veći kod žena koje su starije, imale više vaginalnih porođaja, rađale decu veće telesne mase, imaju pozitivnu porodičnu anamnezu za ove pojave, imaju veću telesnu masu, hroničan zatvor, ali i histerektomija povećava rizik. Rizik se smanjuje redovnim Kegelovim vežbama, a terapija obuhvata neinvazivno lečenje ili operaciju.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: