Kegelove vežbe

Šta su Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe su vežbe mišića karličnog dna koje jačaju karlično dno i pomažu u smanjivanju rizika da se pojavi nevoljno oticanje urina i drugih problema, poput spada bešie i materice, posebno u slučajevima kada postoji rizik za to.

Saznajte: Koji su faktori rizika za nevoljno oticanje urina?

Cilj ovih vežbi je da ojačaju mišiće karličnog dna koji predstavljaju potporu materici, bešici i crevima. Ovi mišići i normalno vremenom i procesom starenja slabe, a posebno se rizik od njihovog slabljenja povećava tokom trudnoće, porođaja i povećanja telesne mase.

Kada se rade Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe se mogu raditi bilo kada, a posebno se savetuju tokom trudnoće i posle trudnoće. Nikad nije prerano početi sa ovim vežbama (Kako sprečiti razvoj nevoljnog oticanja uina), čak treba krenuti sa njima mnogo pre nego što se problemi pojave. Posebno je važno raditi ih ako već problemi postoje – ako dodje do manjeg nevoljnog oticanja urina dok kašljete, kijate, smejete se, trčite ili skačete ili kada se napregnete da podignete neki teži predmet.

Kod težih slučajeva inkontinencije ili kod onih koji imaju drugi tip nevoljnog oticanja mokraće (hipeaktivna bešika), kao i kod onih kod kojih je već došlo do većeg spada bešike ili materice, ove vežbe ne mogu mnogo pomoći, ali ih treba raditi da bi se ojačavali mišići u prpremi za druge terapije.

Kako se rade Kegelove vežbe?

Na početku, dok učite kako da pravilno radite vežbe, morate prvo naučiti da prepoznate mišiće koje treba da vežbate. To ćete najlakše uraditi ako pokušate da zaustavite oticanje mokraće tokom akta mokrenja. Ako to uspete, našli ste prave mišiće.

Sledeći korak je da naučite pravilno da vežbate – ispraznite bešiku, lezite na ledja, zategnite mišiće karličnog dna, držite ih zategnutim dok izbrojite do pet, i onda ih opustite. Ponovite pet puta. Kada to uspete, pokušajte da ih držite stegnutim dok izbrojite do deset, pa se odmorite deset sekundi, pa zategnite ponovo. Fokusirajte se samo na mišiće karličnog dna – nemojte stezati stomačne mišiće, mišiće zadnjice ili butine i dok radite vežbe, dišite pravilno – nemojte zadržavati dah.

Koliko često raditi Kegelove vežbe?

Za početak, radite vežbe bar tri puta dnevno, po deset puta, a kad naučite kako da ih pravilno radite, možete ih raditi kadgod radite nešto drugo – peglate, gledate televiziju, čitate. U cilju boljeg efekta, a zbog sinergističkog dejstva mišića i vezivnog kiva u potpoiri u situacijama kada je potebno zategnuti zidove vagine može se raditi lasersko zatezanje zidova vagine, a u slučajevima kada već postoji nevoljno oticanje urina pri naporu, sem što se nastavi sa Kegelovim vežbama, savetuje se i laserska terapija nevoljnog oticanja urina.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: