Menopauza

Medicinska definicija menopauze je „poslednja menstruacija“, a period posle toga je postmenopauza. Do menopauze dolazi kada jajnici prestanu da proizvode jajne ćelije i pada nivo hormona, obično u periodu između 45. i 55. godine, ali se može javiti i pre i posle tog perioda, posebno nakon hirurškog uklanjanja jajnika, zračenja ili hemoterapije.

Period pre menopauze, tokom koga dolazi do opadanja nivoa hormona zove se perimenopauza i može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Više od polovine žena tokom ovog perioda imaju neke od simptoma – neregularne cikluse, nalete toplote (valunge), noćno znojenje, suvoću vagine, umor, nesanicu, promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, suvu kožu i kosu. Neko može imati samo blage, a neko veoma izražene tegobe. Nakon nastupanja menopauze, povećava se rizik od kardiovaskularnih oboljenja, osteoporoze, urinarne inkontinencije, povećanja telesne mase i problema sa intimnim odnosima (vidi Posledice menopauze).

Ukoliko su tegobe veoma izražene, moguće ih je ublažiti ili čak kompletno ukloniti hormonskom supstitucionom terapijom, nadoknadom hormona koje inače luči telo žene – niskim dozama estrogena sa ili bez progestogena. Hormonska supstituciona terapija može biti u vidu tableta, vaginaleta, kremova, gelova, nazalnih sprejeva ili flastera.

Pre nego što se odlučite za hormonsku terapiju, razgovarajte sa svojim ginekologom o prednostima i manama i da li vam odgovara.

Postoje i alternativne terapije u menopauzi, za koje se možete odlučiti ukoliko ne možete ili ne želite da koristite hormonsku supstitucionu terapiju.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: