Nega u trudnoći

Manikir i pedikir

Tokom trudnoće moguće je nastaviti sa redovnim odlascima kod manikira i pedikira – potrebno je samo da higijenski uslovi u salonu budu odgovarajući i da postoji odgovarajuća sterilizacija instrumenata. Moguće je da vam neće biti potrebno da stavljate nadogradnju noktiju ili gel jer u trudnoći nokti rastu mnogo brže nego što je to uobičajeno.

Depilacija voskom

Depilacija hladnim voskom je znarno bolja od depilacije hemijskim preparatime. Ako to radite sa toplim voskom, obratite pažnju da ne bude pretopao, da ne dodje do opekotina.

Farbanje i nega kose

Tokom trudnoće postoji mogućnost promene kvaliteta kose: nekada postaje sjajnija i bujnija, a nekada je teško ukrotiti Koristite blaže šampone i preparate za kosu. Nemojte da perete kosu savijeni preko ivice kade da ne naprežete leđa, vrat i ne pritiskate stomak. Nema dokaza da farbanje kose štetno utiče na trudnoću ili bebu, pa možete nastaviti sa redovnim farbanjem, ali izbegavajte blanš u prvom trimestru.

Tokom trudnoće kosa mnogo manje opada, ali nemojte da se iznenadite kada nakon pordjaja počne da opada više nego ikad, to je normalno, samo se gubi sve ono što bi opalo tokom trudnoće.

Nega kože tokom trudnoće

Kvalitet kože se može promeniti tokom trudnoće, ako postane suvlja izbegavajte upotrebu sapuna i pokušajte sa upotrebom raznih preparata za negu suve kože. U slučaju da koža postane masnija, nemojte koristiti lekove niti kreme protiv akni, pošto oni mogu biti štetni.

Delovi kože koje su inače tamniji, poput mladeža ili pegica, mogu tokom trudnoće postati još tamniji, posebno kod tamnokosih i žena sa tamnijom kožom, a često se javlja i “maska trudnoće”, tamnjenje kože čela, nosa i brade. Sve to će nestani tokom ili nakom trudnoće, ali se obavezno morate kloniti sunca i pri svakom izlasku tokom sunčanog perioda stavite kremu sa visokim zaštitnim faktorom.

Strije

Zbog rastezanja kože tokom trudnoće  dolazi do pojave strija, ružičastih linija koje s vremenom postaju sedefaste. Najčešće se javljaju na grudima, trbuhu i bedrima, ali mogu se javiti i na butinama i lakticama – gde god dolazi do rastezanja kože. Kod nekih žena su one veoma izražene, a kod nekih se I ne jave.

U cilju prevencije pojave strija uvek je dobro izbegavati izlaganje suncu, paziti da se ne dobije mnogo na težini i mazati kožu neutralnim kremama da bi bila meka i elastična, međutim nema dokaza da će to sprečiti njihovo pojavljivanje.

Nakon trudnoće moguće je ukloniti ili sasvim ublažiti strije laserskom intervencijom.

Nega zuba

Tokom trudnoće su problemi sa desnima i zubima česti. Hormonske promena u organizmu, a posebno dejstvo progesterona i estrogena, imaju direktnu vezu sa ovom pojavom zapaljenja desni – gingivitisa. Desni su obično otekle i crvene, a nije retko da lako prokrvare i da su vrlo osetljive. Ovaj problem može da se javi već oko osme nedelje trudnoće, a maksimalno je izražen u pri kraju trudnoće.

Sem toga, izgleda da tokom trudnoće imuni sistem reaguje drugačije na plak – naslage  koje se nakupljaju na zubima kao i da postoji izmena nivoa bakterija koje se nalaze u desnima.

Najbolji način za smanjenje tegoba sa desnima tokom trudnoće je da se vodi računa o higijeni usne duplje, što obuhvata detaljno pranje zuba najmanje dva puta dnevno i čišćenje zuba koncem za tu namenu, bar jednom dnevno. Korisno je i ispiranje usne duplje specijalnim, namenskim rastvorima za usta ili toplom slanom vodom.

Vrlo je važno da vodite računa o zdravlju zuba tokom trudnoće i nikako ne izbegavajte redovne posete stomatologu, najmanje dva puta u toku trudnoće, a ako to potrebe nalažu, i više puta.

Popravke zuba ne treba odlagati za posle trudnoće i mogu se raditi pod lokalnom anestezijom, a ako se radi o nekim većim zahvatima, pre nego što ih planirate konsulujte se sa vašim lekarom o potrebi za antibioticima, i tretmanu trudnoće u takvom slučaju.

Snimanja zuba treba izbegavati u prvom trimestru, a ako su neophodna kasnije, treba da zaštitite stomak duplom zaštitnom keceljom.

Ne postoje zvanične studije  da je beljenje zuba štetno tokom trudnoće, ali najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim stomatologom ili da proces beljenja zuba odložite na nekoliko meseci.

Masaža i trudnoća

Masaža izuzetno prija tokom trudnoće i odličan je način za opuštanje. Pomaže oslobadjanje toksičnih proizvoda, što smanjuje umor i doprinosi smanjenju otoka i grčeva, otklanja glavobolju  u celosti poboljšava cirkulaciju. Izbegavajte pritisak na stomak.  Masažu možete upražnjavati kada god želite i bićete manje napeti, jedino treba izbegavati upotrebu suviše aromatičnih ulja.

Aromatična ulja koja se mogu koristiti u trudnoći su ulje kamilice, limuna, lavande, ruže, geranijuma i sandalovina, a treba izbegavati ruzmarin, majčinu dušicu, bosiljak i majoran.

Upotreba solarijuma

Solarijum ne treba koristiti u trudnoći.

Sunčanje

Sunčanje u  trudnoći nije preporučljivo, posebno kada je zraćenje najveće – od polovine juna do septembra, izmedju 11h i 16h. Sem povećanja rizika od raka kože, u trudnoći izlaganje suncu pojačava boju onim tamnim mrljama koje se i inače javljaju na licu i na trbuhu. Korisite UV zaštitu sa visokim faktorom zaštite.

Upotreba saune

Upotreba saune u trudnoći nije preporučljiva, jer povećavanje telesne temperature vašeg tela tokom trudnoće može ugroziti bebu, naročito tokom rane trudnoće.

Kupanje

Veoma tople kupke povećavaju vašu telesnu temperaturu. Tokom trudnoće preporučuje se tuširanje. Ne savetuje se ni kupanje u toplim termalnim vodama ni u kadi.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Prijava na e-bilten

KONTAKT

Adresa:

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Telefoni:

+381 (0)21 55 13 31 +381 (0)63 69 11 89 +381 (0)21 300 76 59

Radno vreme:

Pon – Pet 08:00h – 20:00h Sub 8:00h – 13:00h

E-mail:

info@poliklinikanovakov.com

Osiguravajuće kuće: