Nepravilan rad srca

Aritmija predstavlja poremećaj ritma srca – srce može da radi suviše brzo, suviše sporo ili da nema regularan ritam. Srce normalno kuca ravnomerno i ujednačeno, sa oko 60 do 100 otkucaja u minuti. Impuls za rad srca stvara se u tzv. sinusnom čvoru, koji se nalazi u srčanoj pretkomori. Iregularni otkucaji – neujednačen rad srca naziva se aritmija i može biti posledica poremećaja ritma – koji postaje neujednačen, ili poremećaja frekvence – broja otkucaja, kada rad srca postane ubrzan ili usporen.

Aritmija se može osetiti kao osećaj treperenja u grudima, bol u grudima, nedostatak vazduha, osećaj vrtoglavice i nesvestice.

Aritmije mogu biti posledica različitih srčanih oboljenja (oboljenja srčanog mišića, povrede tkiva srca nakon srčanog udara, poremećaja u stvaranju i sprovođenju ritma kroz srce….), ali se mogu javiti i kod srca koje je zdravo. Nekada uzrok može biti stres, previše kofeina, nikotina ili fizičkog napora. Javljaju se kod poremećaja ravnoteže elektrolita u krvi (natrijuma i kalijuma), malokrvnosti, nepravilnog rada štitaste žlezde, oboljenja organa za varenje (povraćanje, prolivi, dijafragmalna hernija…) itd.

Mogu poticati iz pretkomore srca (tada su obično bezazlene, osim u slučaju patoloških kontrakcija pretkomore – atrijalne fibrilacije i flatera, koje se najčešče javljaju kod ljudi sa srčanim, ali i plućnim oboljenjem) i iz komore srca – kada mogu biti znak oboljenja (naročito ako je u pitanju komorska tahikardija) i tada je potreban pregled kod kardiologa, koji će proceniti potrebu za terapijom i odrediti vrstu terapije. Fibrilacija komora (komore kod ovog poremećaja ne mogu da se normalno kontrahuju i srce ne može da pumpa odgovarajuću količinu krvi ka telu) je stanje koje zahteva hitnu pomoć lekara.

Kod bradiaritmije srce radi sporije i nepravilno.

Poremećaj funkcije sinusnog čvora  karakteriše usporen ili ubrzan rad srca, koji može biti praćen krizama svesti i zahteva terapiju, u nekim slučajevima i ugrađivanje pejsmekera.

Posebna vrsta nepravilnog srčanog rada su srčani blokovi – javljaju se kod blokade električnih impulsa srca na njihovom putu od sinusnog čvora do komora. Blok I stepena ne zahteva terapiju, dok blokovi II i III stepena mogu biti praćeni krizama svesti i često zahtevaju terapiju, takođe ugrađivanje pejsmekera.

Postoje i druge vrste nepravilnog srčanog rada, koje su ređe nego navedene. Ukoliko imate poremećaj ritma srca, javite se kardiologu radi procene daljih koraka u dijagnostici i terapiji.

ZAKAŽI PREGLED

kod interniste

Crevna kandidijaza

Šta su simptomi crevne kandidijaze? Kako izmeniti ishranu? Šta podrazumeva dijeta?

Šta je arterioskleroza?

Kada nastaje arterioskleroza? Koje su posledice ovog poremećaja? Kako se može preduprediti?

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

EKG (elektrokardiogram)

Zašto se radi EKG? U kojim slučajevima se savetuje EKG? Koliko dugo traje pravljenje EKG zapisa?

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: