Odlaganje menstruacije

U periodu putovanja često se postavlja pitanje odlaganja menstruacije, ali i straha da li je to zdravo i da li će ostaviti posledice na dalje cikluse. Pomeranje ciklusa je moguće, i, ako se radi prema savetima lekara, posledica neće biti, ali ne treba to raditi često, niti na svoju ruku, već uvek nakon savetovanja sa ginekologom.

Terapija lekovima koja je neophodna radi odlaganja ciklusa nije bez nuzpojava, a može se dati samo zdravim pacijentkinjama, koje nisu trudne i nemaju hroničnih bolesti, posebno povećanja pritiska, poremećaja koagulacije poput tromboze, te maligniteta.

Za odlaganje ciklusa koriste se hormonski preparati, gestageni (progesteronske tablete) ili oralna kontracepcija (kombinovano estrogensko-progesteronska terapija).

Žene koje su već na terapiji oralnim kontraceptivima mogu da produže uzimanje ovih lekova – bez pauze se nastavlja sa sledećom kutijom. Kada se završi sledeća kutija, pravi se uobičajena pauza – ako je terapija koja se uzima 21 dan, pauza je nedelju dana, a ko je terapija koja se uzima 24 ili 28 dana, uzimaju se tablete koje se i inače uzimaju u periodu pauze – „bele tablete“. U periodu pauze doći će do menstruacije. U nekim slučajevima, zbog kontinuiranog uzimanja, može da dođe do prolaznih nuzefekata – oskudnog, „tačkastog krvarenja“, osetljivosti i napetosti grudi i blagog bola u trbuhu. Ove pojave posledica su dejstva hormona i terapiju treba nastaviti po šemi.

Žene koje nisu na terapiji oralnim kontraceptivima i neće da je počinju samo radi odlaganja ciklusa mogu da odlože menstruaciju gestagenima – progesteronom koji se i inače luči u drugoj fazi menstrualnog ciklusa. Ovi lekovi se uključuju u drugoj fazi ciklusa pre željenog odlaganja i uzimaju se dok god želi da se odloži ciklus, ali najduže dve nedelje. Nakon prekida terapije, u roku od nekoliko dana doći će do krvarenja, koje može biti uobičajene količine, ali i nešto obilnije. Neželjeni efekti terapije su slični kao i kod odlaganja oralnim kontraceptivima.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: