Tripl i kvadripl test – biohemijski skrining u drugom trimestru

Kakve su normalne vrednosti hormona u drugom trimestru – tripl i kvadripl test?

Skrining hromozomopatija predstavlja niz analiza sa ciljem da se proceni koliki je rizik od postojanja najčešćih hromozomopatija.  Skrining hromozomopatija se može raditi u prvom trimestru (ultrazvuk u prvom trimestru, dabl test) i u drugom trimestru – tripl i kvadripl test za biohemijski skrining, kao i dodatnim pregledima (ultrazvuk u drugom trimestru, fetalna ehokardiografija).
U drugom trimestru se biohemijski skrining koristi dvojako – za korigovanje rizika od hromozomopatija ali i za postavljenje sumnje za postojanje nekih anomalija na bebi.
U proceni biohemijskog rizika od hromozompatija koriste se tri ili četri hormona, što zavisi od centra koji vrši skrining. Tripl test obuhvata tri hormona – alfa-feto proteina (AFP), beta humanog horionskog gonadotropina (beta HCG), estriola (uE3). Kvadripl test obuhvata sem alfa-feto proteina, beta humanog horionskog gonadotropina i estriola i inhibin A. Kvadripl test je nešto tačniji od tripl testa.

Kada se rizici posle tripl i kvadripl testa povećavaju?

Kod beba sa Daunovim sindromom AFP je češće snižen (umnožak medijane 0,75 i manji), a beta HCG je češće povišen (umnožak medijane iznad 1,8), dok je i estriol češće povišen. Kod drugih najčešćih hromozomopatija – trizomije 18 i 13, ove vrednosti su nešto drugačije, nivoi hormona su uglavnom svi sniženi, još značajnije nego kod Daunovog sindroma.

Šta znači kada je alfa feto protein (AFP) povišen?

AFP je povišen najčešće kada je bilo neko krvarenje u trudnoći, ali moće biti i znak nekih anomalija kičme i prednjeg trbušnog zida. AFP je tada značajno povišen, iznad 2 umnoška medijane (2 MoM). Za razliku od slučajeva kod kojih postoji sumnja na hromozomopatije, kod kojih skrining NE TREBA PONAVLJATI, u slučajevima kod  kojih je AFP povišen ispitivanje se može ponoviti nakon nedelju dana. Ukoliko je nivo u opadanju, znači da se radilo o prolaznoj pojavi, koja je najverovatnije rezultat prethodnioh krvarenja u amnionskoj šupljini.
Obavezno je kod ovakvih nalaz povišenog AFP-a uraditi detaljan ultrazvučni pregled u referentnom centru za prenatalni ultrazvuk, da bi se dodatno potvrdilo da nema anomalije ploda.

ZAKAŽITE PREGLED

kod akušera

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: