Ultrazvuk štitne žlezde

Čvorovi štitne žlezde retko uzrokuju bilo kakve simptome i najčešće se dijagnostikuju slučajno pri pregledu vrata pomoću metode kompjuterizovane tomografije (CT) ili ultrazvuk štitne žlezde (UZ) na koji su pacijenti upućeni zbog drugih indikacija. Ređe su situacije kada pacijenti samo primete odnosno napipaju čvor ili ga uoče pri pogledu u ogledalo. Većina čvorova u štitnojžlezdi, čak i potencijalno maligni, ne uzrokuje poremećaj hormonskog statusa (povećanu funkciju štitne žlezde ni smanjenu funkciju štitne žlezde), a u laboratorijskim nalazima vrednosti hormona su normalne.

Vrlo retko, pacijenti sa čvorovima u štitnoj žlezdi mogu osetiti bol u vratu ili – ukoliko je čvor dovoljno veliki i potiskuje dušnik i jednjak, disanje i gutanje može biti otežano, uz osećaj „knedle“ pri gutanju. Još ređe se javlja promuklost i to najčešće kod potencijalno malignih čvorova, usled urastanja u nerv koji inerviše glasnice. Najbolji način da se utvrdi postojanje čvora je klinički pregled i ultrazvuk.

Ultrazvuk štitne žlezde je ključni pregled prilikom evaluacije čvorova u štitnoj žlezdi. Pouzdana je dijagnostička metoda koja omogućava procenu veličine čvora, kao i da li su pretežno solidne strukture ili ispunjene tečnošću (cistične). Postoji i određene ultrazvučne karakteristike čvorova kojima se mogu izdvojiti promene sa većim rizikom za postojanje maligniteta. Ukoliko postoji indikacija, tokom ultrazvučnog pregleda moguće je uraditi punkciju čvora štitne žlezde.

ZAKAŽI PREGLED

kod interniste

Crevna kandidijaza

Šta su simptomi crevne kandidijaze? Kako izmeniti ishranu? Šta podrazumeva dijeta?

Šta je arterioskleroza?

Kada nastaje arterioskleroza? Koje su posledice ovog poremećaja? Kako se može preduprediti?

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

EKG (elektrokardiogram)

Zašto se radi EKG? U kojim slučajevima se savetuje EKG? Koliko dugo traje pravljenje EKG zapisa?

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: