Ultrazvuk srca – ehokardiografija

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija (pun naziv je transtorakalna ehokardiografija) je neinvazivni pregled srca, kojim se, pomoću posebne ultrazvučne sonde za pregled srca, dobija informacija o izgledu i stanju srčanih struktura i velikih krvnih sudova koji izlaze iz srca, ali i o funkciji srčanog mišiča i srčanih zalistaka. Metoda je neinvazivna, bezbolna, pre pregleda nije neophodna posebna priprema, nema štetnih dejstava i može se primenjivati u svakoj životnoj dobi.

Izvodi se tako što se na sondu nanese sloj gela koji omogućava bolje sprovođenje ultrazvučnih talasa kroz tkiva grudnog koša, nakon čega se ultrazvučna sonda u ruci lekara prislanja na površinu grudnog koša pacijenta na više mesta. Zahvaljujući odašiljanju i odbijanju ultrazvučnih talasa kroz tkiva u grudnom košu, elektronskim sklopovima u aparatu, na ekranu aparata dobija se slika srca.

Pacijent pri ultrazvučnom pregledu leži na levom boku, sa levom rukom savijenom ispod glave, a desnom opuštenom niz desni bok (kao da spava ležeći na strani). Ovaj položaj je neophodan da bi se srce prislonilo na levi prednji zid grudnog koša i dobila kvalitetnija slika na ekranu aparata. Pošto je srce komplikovan organ, neophodno je pregledati ga iz više pozicija da bi se adekvatno procenilo njegovo stanje. Zbog toga se sonda postavlja i u udubinu iznad grudne kosti (u dnu vrata) i između rebarnih lukova. Za vreme pregleda srca iz ovih pozicija pacijent leži na leđima s nogama savijenim u kolenima.

Ultrazvučnim pregledom srca određuju se:

  • dimenzije srčanih struktura (pretkomora, komora, debljina srčanog mišića, dimenzije aorte u onom delu koji je dostupan pregledu),
  • snaga srčanog mišića (ejekciona frakcija, stanje istisne funkcije srca, poremećaji u kretanjima srčanog mišića – npr. kod infarkta srca),
  • stanje srčanih zalistaka (procjenjuje se izgled i funkcija zalistaka, dijagnostikuju se urođene i stečene mane – suženja, regurgitacije, prolaps),
  • pregrade između pretkomora i komora,
  • stanje srčanog omotača (srčane kese – perikarda),
  • eventualno prisustvo neželjenih materija unutar srčanih šupljina (trombi-ugrušci, dobroćudni ili zloćudni tumori itd),
  • druge strukture dovoljno velike da se prikažu ultrazvučnim pregledom.

Zbog veoma korisnih informacija koje dobijamo ovim kvalitetnim i bezbednim pregledom, on se preporučuje i za sistematske preglede zdravih pojedinaca.

ZAKAŽI PREGLED

kod interniste

Crevna kandidijaza

Šta su simptomi crevne kandidijaze? Kako izmeniti ishranu? Šta podrazumeva dijeta?

Šta je arterioskleroza?

Kada nastaje arterioskleroza? Koje su posledice ovog poremećaja? Kako se može preduprediti?

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

EKG (elektrokardiogram)

Zašto se radi EKG? U kojim slučajevima se savetuje EKG? Koliko dugo traje pravljenje EKG zapisa?

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: