Akne nisu samo estetski, već i psihološki problem

Kada se pojave u pubertetu, akne se često ne doživljavaju kao ozbiljan problem, jer, navodno, svako dobije poneku bubuljicu s vremena na vreme i nećemo sad praviti od buve slona, zar ne? Pogotovo je stresno ako si muško. Društvo nameće da ne pokazuješ osećanja i niko ne sme da primeti da si nesrećan zbog toga što se svakog dana budiš s novom bubuljicom i što ti se u školi rugaju, jedni u lice, drugi iza leđa.

Moj slučaj akni nije bio ni jednostavan ni prosečan. To nije bila “tek poneka bubuljica” već bolne cistične upale jedna do druge, po čitavom licu. Nikada neću zaboraviti dan kada sam se pojavio u učionici sa ogromnom, bolnom, crvenom bubuljicom na nosu a neko je iskomentarisao: “Stigao je Rudolf”, što je ispraćeno salvom smeha. Iskreno, poželeo sam da zaplačem, ali sam umesto toga morao da smislim dobru šalu na svoj račun da bih koliko-toliko sačuvao dostojanstvo i ostao kul.

Negde u to vreme, prema savetu lekara, počeo sam da koristim antibiotike kako bi se smirila upala. Prepisali su mi Vibramicin, međutim, bez efekata. Nakon toga, prešli smo na agesivniju terapiju Roakutanom, međutim, bio sam spreman i na to samo da se rešim problema i počnem normalno da živim. U to vreme sam već bio u završnoj godini gimnazije, a društveni život mi je bio sve gori. Izbegavao sam izlaske i, uopšte, bilo kakva druženja van škole. Devojke da i ne pominjem, nisam ni pomišljao a bih nekoj mogao da se dopadnem sa svim tim “kraterima” na licu.

Srećom, Roakutan je dao efekte, akne su se povukle, ali dejstvo ipak nije bilo trajno. Počele bi ponovo da iskaču, posebno na čelu. Ipak, nisu više bile toliko agresivne. Poboljšanje situacije me je motivisalo da pokušam i da promenim ishranu. Izbacio sam u potpunosti mlečne proizvode i naterao sebe da jedem mnogo povrća, uz svaki obrok.

Istovremeno, čuo sam i za mogućnost laserskog lečenja akni i ožiljaka od akni, kojih su čitavo moje lice i ramena bili prepuni. Kombinacija zdravije ishrane i redovnih laserskih tretmana, na koje i dalje odlazim čim se pojavi makar i jedna cistična promena na koži, potpuno su promenili moj život. Jer, akne nisu samo bolne i neprijatne, već vas učine nesigurnim, izdvojenim od društva koje izbegavate, bez samopouzdanja da ostvarite svoje životne ciljeve.

Mogu da kažem da tek sada sa svoje dvadeset i tri – kada znam da za moj problem postoji rešenje – osećam da sam konačno na pravom putu.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com