Izostanak menstruacije

Akne i tinejdžeri

Skoro SVI tinejdžeri imaju akne – mogu se pojaviti na licu, leđima, vratu, gruidma, ramenima…nisu opasne, ali nerviraju, utiču na samopouzdanje i mogu ostaviti ožiljke.

Niko ne zna tačno zašto neki ljudi imaju manje, neki više akni, zašto nekome prođu brzo, a nekome traju dugo – jedan od uzroka je androgen, hormone koji se povećava u pubertetu. Genetika može da ima uticaja, neki lekovi, upotreba previše neodgovarajućih kozmetičkih preparata, stres…

Kako izgledaju akne?

Mogu da imaju bele vrhove – to su pore u kojima se nalazi mast i prekrivene su slojevima kože, crne vrhove (miteseri) – pore u kojima se nalazi materijal koji ih je zapušio, a crna boja je zbog bakterija i mrtvih ćelija – kao i reakcije sa kiseonikom. Akne mogu da budu i tzv papule, pustule ili čvorovi – zapaljeni i inficirani natečeni, tvrdi i bolni delovi tkiva oko začepljenih pora i folikula. Akne se mogu prikazati i kao ciste, kada su duboke, gnojem ispunjene bubuljice.

Terapija akni

Nikako ih nemoj lečiti sam/a – to može samo pogoršati stanje. Za početak, javi se dermatologu na pregled, a lekar će onda reći šta da koristiš za negu, da li da se obratiš kozmetičaru za čišćenje i da li ti je potrebna dodatna terapija lekovima. Nekad je dobro uraditi čišćenje laserom, lečenje akni laserom ili terapija ožiljaka od akni laserom. U nekim slučajevima kod devojaka potrebno je obratiti se ginekologu, da se vidi da li su u pitanju hormonske promene ili promene metabolizma koje utiču i na ciklus i na kožu.

Ne brini, lečenje akni može da traje dugo, naoružaj se strpljenjem, ali je važno krenuti na vreme!

Bolni ciklusi

Bolni ciklusi

Kako izgledaju i kada nastaju bolni ciklusi? Zašto nastaju bolni ciklusi? Kako se leče bolni ciklusi?

Higijenski tretman lica

Higijenski tretman lica

Šta je higijenski tretman lica? Kako se radi? Šta ako higijenski tretman nije dovoljan?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com