Akutna urtikarija

Pojavu urtikarije karakteriše javljanje koprivnjače i/ili otoka.

Koprivnjača je površna, bleda promena, obično oivičena crvenilom, koja traje od nekoliko minuta do 24 sata. Često je prati intenzivan svrab, a može se javiti i pečenje. Češće se javja kod osoba sklonih alergijama.

Promena može biti od nekoliko milimetara do par santimetara u prečniku, bele ili crvenkaste boje, sa ili bez crvene senke, okruglog, prstenastog oblika, a nekad podseća na geografsku kartu ili menja oblik. Može da se javi na svim delovima tela i ima tendenciju ka širenju.

Koprivnjača predstavlja odgovor imunog sistema organizma na neki alergen. Može biti pokrenuta akutnom virusnom ili bakterijskom infekcijom, alergijom na hranu ili lek, lateks, vakcinu ili ujed pčele i ose ali često se uzrok ni ne utvrdi.

Lečenje je oralnim antihistaminicima i/ili kortikosteroidima, ali je veoma važna edukacija pacijenta, te utvrdjivanje postojanja preostljivosti.

ZAKAŽITE PREGLED

Mladeži

Mladeži

Šta je mladež? Kako prepoznati izmenjeni izgled mladeža? Koja je prevencija malignih tumora kože?

Akne

Akne

Kako nastaju akne? Da li se mogu lečiti? Koliko traje lečenje?

Kožne bradavice

Kožne bradavice

Koje vrste virusnih bradavica postoje? Kako izgledaju? Kako se uklanjanju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com