Alternativne terapije u menopauzi

Ukoliko ne postoji mogućnost da se započne hormonska supstituciona terapija u menopauzi, ili žena to ne želi, a potrebno je rešiti određene tegobe koje se javljaju tokom tog perioda, postoje i alternativne terapije, koje obuhvataju biljne preparate, metode alternativne medicine – akupresura, akupunktura, homeopatija, aromaterapija, kao i lekovi, poput antidepresiva.

Efekti i načini delovanja nehormonskih terapija nisu uvek poznati i potpuno objašnjeni – nisu čak ni u svim slučajevima ni ispitivani, a moguće je da je učinak nekih terapija samo na psihološkoj bazi, placebo efektom. Ima terapija za koje je dokazano da su efikasne i sigurne, zatim onih kod kojih je dokazano da nisu efikasne ili nisu sigurne, a ima i onih kod kojih je dokazano da su čak štetne.

Opšte uzevši, efekat nehormonskih terapija je mnogo manji nego hormonskih i, u najboljem slučaju, ublažavaju simptome menopauze oko 50 odsto.

Terapije za koje je dokazano da su efikasne i sigurne su promene stila života, koje obuhvataju

 • redovno aerobno vežbanje (trčanje i plivanje),
 • vežbe blažeg intenziteta (joga, pilates),
 • smanjenje unosa kofeina i kafeinskih pića i alkohola
 • vaginalni lubrikanti i hidratantne kreme – nadoknađuju vaginalnu sekreciju i tegobe koje su posledica suvoće vagine
 • kantarion – smanjuje učestalost depresije, ali ne i valunga

Terapije koje nisu potpuno ispitane i za koje nema dokaza da li su efikasne i da li imaju nuspojave su:

 • akupunktura,
 • selen,
 • vitamin C,
 • ginkgo biloba,
 • hmelj,
 • sladić,
 • list žalfije,
 • koren valerijane

Terapija dehidroepiandrosteronom (DHE) ima pozitivne efekte – poboljšava pamćenje, podiže libido i smanjuje suvoću vagine, ali nije poznato da li terapija DHE nosi dugotrajne posledice.

Homeopatija može biti od pomoći i nije škodljiva, ali su za dokaze o efikasnosti potrebne veće studije.

Nema dokaza da magnetne narukvice ublažavaju simptome menopauze.

Refleksologija nije štetna, ali nema dokaza o njenoj efikasnosti.

Fitoestrogeni su materije koje se nalaze u biljkama i imaju slične efekte kao i hormon estrogen. Nalaze se u soji, leblebiji, pasulju i grašku. Unošenje hrane bogate fitoestrogenima može olakšati simptome menopauze. Moguće je uzimati fitoestrogene u vidu suplemenata ishrani, ali ako vam je rečeno da ne smete uzimati estrogene, savetujte se sa lekarom da li smete uzimati fitoestrogene. Sojin izoflavon je najefikasniji od sojinih proizvoda, ali sme da se koristi samo ako su prestale menstruacije i ne sme se koristiti dugo vremena, jer mogu da utiču na matericu i izazovu krvarenja. Crvena detelina može pomoći u smanjenju valunga i noćnog znojenja.

Lekovi poput antidepresiva, gabapentina, klonidina mogu smanjiti kako simmptome depresije, tako i valuge i noćna znojenja, ali imaju nuzefekte i mogu se uzimati tek nakon saveta lekara.

Terapije koje nisu efikasne su uzimanje ulja noćurka, ginseng – nije efikasan, a može imati i nuspojave tipa vaginalnog krvarenja i bolova u dojkama, beta blokatori, a visoke doze vitamina E mogu smanjiti valunge, ali su potencijalno opasne.

Pre započinjanja bilo kakve alternativne terapije posavetujte se sa svojim lekarom – uvek kažite da li imate neka oboljenja, ma kako delovala beznačajno, ali i da li koristite neke lekove – neki biljni preparati mogu uticati na lekove koji se uzimaju u terapiji epilepsije, srčanih oboljenja ili astme.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Laserska terapija nevoljnog oticanja urina – IncontiLase

Šta je laserska terapija nevoljnog oticanja urina i kome se preporučuje? Najsavremeniji metod lečenja opuštenih zidova vagine, početnih i srednje teških slučajeva nevoljnog oticanja urina jeste laserska intervencija. Ova vrsta intervencije radi se i zbog prevencije...

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Lasersko podmlađivanje vagine – RenovaLase

Š­ta je suvoća vagine? Suvoća vagine je česta u godinama perimenopauze i kada nastupi menopauza, kao i kod žena koje su bile na terapiji karcinoma dojke, te ginekoloških karcinoma kod kojih su odstrani jajnici . Sem neprijatnog osećaja koji je prisutan sve vreme,...

Perimenopauza

Perimenopauza

Šta je i kada počinje perimenopauza? Koji su znaci? Kako se postavlja dijagnoza? Da li treba terapija?

Posledice menopauze

Posledice menopauze

Šta su posledice promene nivoa hormona u menopauzi? Koje su promene na srcu, kostima, koži?

Menopauza

Menopauza

Šta je menopauza? Kada nastaje? Šta je perimenopauza? Koje su posledice menopauze?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com