Ambulatorno merenje krvnog pritiska

Ambulatorno merenje krvnog pritiska predstavlja neinvazivnu metodu zasnovanu na mobilnom uređaju koji automatski registruje krvni pritisak u periodu od 24 do 48 časova, u pravilnim vremeskim razmacima, koji u toku dana iznose 15 – 20 minuta, a noću 30 – 60 minuta.

U svakodnevnoj praksi često se pogrešno koristi termin „Holter krvnog pritiska“, nastao kao posledica analogije sa Holter EKG monitoringom, a koji je ime dobio po Normanu Holteru, američkom fizičaru koji je 1949. godine osmislio telemetrijsko praćenje srčanog ritma.

Prvi uređaj za ambulatorno merenje krvnog pritiska uveden je u upotrebu 1962. godine. Sokolov i saradnici u studiji objavljenoj 1966. godine pokazali su povezanost oštećenja ciljnih organa i srednjih vrednosti krvnog pritiska merenog 24-časovnim monitoringom.

Poslednjih godina ambulatorno merenje krvnog pritiska praktikuje se kao rutinska metoda u cilju postavljanja dijagnoze arterijske hipertenzije.

[yuzo_related]

ZAKAŽI PREGLED

Srčani udar

Srčani udar

Šta je srčani udar? Koji su simptomi? Kako smanjiti rizik?

Moždani udar

Moždani udar

Kako nastaje moždani udar? Koji su simptomi, a kakve su posledice?

Holter

Holter

Zašto se nosi holter? Koliko dugo se nosi? Kako izgleda postavljanje?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com