Analna fisura – rascep

Analna fisura je mali, tanki rascep sluzokože anusa koji je uglavnom uzrokovan tvrdom stolicom, ali do koga može doći i nakon porođaja, prekomerne upotrebe laksativa ili jake dijareje.

Analna fisura može biti vrlo bolna tokom pražnjenja creva i neposredno nakon toga, a može se javiti i krvarenje i svrab. Mišić koji se nalazi oko anusa – sfinkter anusa – širi se tokom pražnjenja creva, šireći i fisuru, koja može da prokrvari i da boli. Ovo stanje se jednostavno dijagnostikuje tokom pregleda.

Terapija je uglavnom konzervativna – koriste se sredstva za omekšavanje stolice, kupke i lokalna aplikacija lekova u vidu krema. Hronične fisure se rešavaju manjom hirurškom intervencijom.

Hemoroidi

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

Ezofagitis

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Gastroezofagealni refluks

Gastroezofagealni refluks

Zašto nastaje refluks? Kako mogu promene načina života da smanje tegobe kod refluksa?

Zatvor

Zatvor

Koji su faktori rizika za razvoj zatvora? Kako se hraniti da se smanji rizik? Šta je prevencija?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com