Biopsija horionskih čupica – CVS

Biopsija horionskih čupica – CVS (chorionic villi sampling) predstavlja intervenciju kojom se dobija materijal za određivanje stanja hromozoma – kariotipizaciju ploda. Ova se intervencija radi u prvom trimestru, između 11. i 14. nedelje gestacija, nakon 16. nedelje se radi amniocenteza.  Obično se sve invazivne intervencije u cilju kariotipizacije rade nakon skrininga hromozomopatija kada ultrazvuk u prvom trimestru, sa ili bez biohemijskog skrininga u prvom trimestru, odnosno skrining slobodnom ćelijskom DNK pokažu povećan rizik od hromozomopatija.

Biopsija horionskih čupica radi se tako što se tokom ultrazvučnog pregleda prvo odredi starost trudnoće, pregleda plod, ustanovi mesto posteljice, nakon čega se odredi mesto gde će se iglom ući u posteljicu. Prednji trbušni zid se dezinfikuje u nekoliko navrata, nakon čega se iglom ulazi u posteljicu kroz kožu, potkožno tkivo i prednji zid materice. Iz igle se vadi središnji deo i ubacuje duža igla na kojoj se nalazi špric i u nekoliko navrata se vadi materijal, dok se ne dobije dovoljna količina potrebna za analizu. Posle uzimanja materijala unutrašnja igla se vadi, a intervencija završava glavnom iglom, kojoj se uzima završna količina materijala. Tokom intervencije može se osetiti neprijatnost, posebno tokom prolaska kroz uterus, te je važno biti opušten.

Nakon intervencije se miruje izvesno vreme, posle čega se proveri stanje ploda i trudnoće ultrazvukom. Dobiju se antibiotici i lek za smanjenje rizika od kontrakcija – progesteron, a ta terapija se nastavlja i nakon intervencije. Posle intervencije se savetuje mirovanje. Trudnice koje imaju Rh negativni faktor, a otac ploda je Rh pozitivan na intervenciju donose stanje RhD antitela i ukoliko su negativna, posle intervencije dobijaju RhD zaštitu.

U laboratoriji se iz dobijenog materijala uradi prvo analiza tzv. direktnom metodom iz dobijenih ćelija. Ovaj materijal je dovoljan da se utvrdi broj hromozoma i pol. U veoma retkim slučajevima se ovom metodom ne dobiju ćelije te se sačeka nalaz iz kultivacije ćelija. Ostatak materijala se ostavi da raste da bi se iz kultivisanih ćelija uradila kompletna analiza. Kompletna analiza podrazumeva da se uradi detaljan pregled strukture hromozoma kao i da se pregleda veći broj ćelija. Na ovaj način se isključuju greške u strukturi i tzv. mozaicizmi. Kod uzimanja uzorka resice horiona mogu se pojaviti dve ili više ćelijske linije tzv. mozaicizam, koji  može postojati u posteljici i da ga nema beba ali postoji i pravi mozaicizam kada beba nije zdrava. Ovakav nalaz zahteva proveru analizom ćelija plodove vode.

Rizici od intervencije obuhvataju pobačaj, infekciju, krvarenje, bolove, temperaturu, oticanje plodove vode. U nekim slučajevima moguće je da se ne dobije dovoljna količina materijala, a kod analize mateijala može doći do dobijanja rezultata koje treba dodatno potvrditii.

ZAKAŽITE PREGLED

Epizotomija

Epizotomija

Šta je epizotomija? Kada se radi? Da li uvek mora da se radi?
CTG

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?
Serklaža

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?
3D i 4D ultrazvuk

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com