Biopsija kože

Biopsija kože predstavlja malu hiruršku intervenciju koja se vrši radi postavljavljanja konačne dijagnoze oboljenja ili tumora kože i podrazumeva isecanje dela promene na koži u lokalnoj anesteziji. Može se vršiti hirurškim skalpelom (inciziona biopsija i shave biopsija) ili „punch” biopterom.

Nakon potpisivanja informisanog pristanka posle razgovora sa lekarom o detaljima intervencije, u kožu i potkožno tkivo iglom malog prečnika ubrizgava se lokalni anestetik. Koža na mestu i oko promene čisti se gazom sa antiseptičnim rastvorom i prekriva se sterilnom kompresom sa otvorom u centru. Biopsija se vrši hirurškim skalpelom ili „punch” biopterom a defekt ostao nakon intervencije zatvara se šavovima ili se ostavlja da zaraste spontano, u zavisnosti od vrste. Uzorak tkiva se šalje na patohistološku analizu. Mesto biopsije se previje kompresivnim zavojem. Za nekoliko dana od intervencije uklanja se kompresivni zavoj, a konci se vade za 5-7 odnosno 12-14 dana, u zavisnosti od lokalizacije.

Nuspojave biopsije kože obuhvataju bol blagog ili umerenog intenziteta, slabo krvarenje za vreme davanja lokalnog anestetika i nakon intervencije te ožiljak na mestu intervencije. Vrlo retko može se javiti postoperativno produženo krvarenje, hematom, serom, reakcija kože i potkožnog tkiva na konac, dehiscencija rane i infekcija, što može zahtevati dalje terapijske mere.

ZAKAŽITE PREGLED

kod dermatologa

Kompletan pregled kože

Šta je cilj kompletog pregleda kože? Kako se radi? Koliko često se radi? Šta ako postoji rizik od maligniteta?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: