Bolne menstruacije

Bolna menstruacija (dismenoreja) je vrlo česta i javlja se kod više od polovine žena u prva dva dana ciklusa svakog meseca.

Postoji dve vrste bolnih menstruacija – primarna i sekundarna.

Primarna dismenoreja se javlja od početka, od prve menstruacije i obično je posledica dejstva prostaglandina, koji se stvaraju u materici. U ovim slučajevima se bol obično javlja pre samog krvarenja, jer tada počinje da raste nivo prostaglandina. Prvog dana ciklusa nivo prostaglandina je visok, a kako odmiče krvarenje i smanjuje se debljina omotača koji oblaže unutrašnjost materice (endometrijum), nivo prostaglandina se smanjuje i bolovi jenjavaju. Primarna dismenoreja se javlja još u mladosti, a obično kako odmiče životna dob, ili posle porođaja, tegobe se smanjuju.

Sekundarna dismenoreja posledica je poremećaja genitalnih organa i do nje dolazi u kasnijem životnom dobu, a tegobe se pojačavaju s godinama. Bol obično počinje pre ciklusa, a može trajati ceo ciklus, pa se i produžiti nakon prestanka krvarenja. Uzroci mogu biti endometrioza (unutrašnji deo materice, endometrijum, nalazi se na drugim mestima – jajnicima, bešici, crevima…), adenomioza – unutrašnji deo materice, endometrijum, urasta u zid materice, kao i miomi, posebo intramuralni.

Za postavljanje dijagnoze dismenoreje koristi se anamneza, ultrazvučni pregled i ginekološki pregled, kao i laparoskopija, ukoliko se posumnja na sekundarnu dismenoreju.

Kao terapija se mogu koristiti nesteroidni antireumatici (deluju kao antagonisti prostaglandina – ibuprofen, aspirin…), koji se uzimaju neposredno pre početka menstruacije i tokom prva dva dana ciklusa, kontraceptivi, intrauterini ulošci (spirala) sa hormonom. U slučaju endometrioze koriste se i agonisti GnRH.

Alternativne terapije obuhvataju vitamin B, suplementaciju magnezijumom i akupunkturu.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: