Bolne menstruacije

Bolna menstruacija (dismenoreja) je vrlo česta i javlja se kod više od polovine žena u prva dva dana ciklusa svakog meseca.

Postoji dve vrste bolnih menstruacija – primarna i sekundarna.

Primarna dismenoreja se javlja od početka, od prve menstruacije i obično je posledica dejstva prostaglandina, koji se stvaraju u materici. U ovim slučajevima se bol obično javlja pre samog krvarenja, jer tada počinje da raste nivo prostaglandina. Prvog dana ciklusa nivo prostaglandina je visok, a kako odmiče krvarenje i smanjuje se debljina omotača koji oblaže unutrašnjost materice (endometrijum), nivo prostaglandina se smanjuje i bolovi jenjavaju. Primarna dismenoreja se javlja još u mladosti, a obično kako odmiče životna dob, ili posle porođaja, tegobe se smanjuju.

Sekundarna dismenoreja posledica je poremećaja genitalnih organa i do nje dolazi u kasnijem životnom dobu, a tegobe se pojačavaju s godinama. Bol obično počinje pre ciklusa, a može trajati ceo ciklus, pa se i produžiti nakon prestanka krvarenja. Uzroci mogu biti endometrioza (unutrašnji deo materice, endometrijum, nalazi se na drugim mestima – jajnicima, bešici, crevima…), adenomioza – unutrašnji deo materice, endometrijum, urasta u zid materice, kao i miomi, posebo intramuralni.

Za postavljanje dijagnoze dismenoreje koristi se anamneza, ultrazvučni pregled i ginekološki pregled, kao i laparoskopija, ukoliko se posumnja na sekundarnu dismenoreju.

Kao terapija se mogu koristiti nesteroidni antireumatici (deluju kao antagonisti prostaglandina – ibuprofen, aspirin…), koji se uzimaju neposredno pre početka menstruacije i tokom prva dva dana ciklusa, kontraceptivi, intrauterini ulošci (spirala) sa hormonom. U slučaju endometrioze koriste se i agonisti GnRH.

Alternativne terapije obuhvataju vitamin B, suplementaciju magnezijumom i akupunkturu.

ZAKAŽITE PREGLED

Promene na grliću

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Ciste na jajniku

Ciste na jajniku

Kako izgledaju ciste na jajniku? Da li se operišu? Koje vrste postoje?

Kondilomi

Kondilomi

Šta su kondilomi i šta ih uzrokuje? Kako se prenose?

Genitalni herpes

Genitalni herpes

Koliko je opasan genitalni herpes? Kako se prenosi? Kako se leči i koliko dugo?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com