Bolni odnosi

Bolni odnosi nisu retka pojava – gotovo sve žene su nekada imale bol u toku odnosa. Za neke bolan odnos je samo trenutna pojava, dok je za druge stalni problem.

Nekada bolni odnosi mogu biti znak ginekološkog problema, poput ciste jajnika, endometrioze, promena na vulvi, suvoće vagine, ali i problema sa seksualnošću – nedostatak želje za odnosom ili izostanak seksualnog uzbudjenja.

Problem sa seksualnošću može biti rezultat problema u vezi, ali i posledica uzimanja nekih lekove, poput kontraceptiva, nekih antidepresiva i analgetika, kao i stanja poput artritisa, šećerne bolesti, karcinoma i poremećaja rada štitne žlezde (povećanje funkcije štitne žlezde ili smanjenje funkcija štitne žlezde).

Najčešća mesta gde se oseti bol tokom odnosa su velike usne, ulaz u vaginu ili unutrašnjost vagine.

Ginekološka stanja koja mogu uzrokovati bolne odnose su:

 • Oboljenja kože – kontaktni dermatitis kao posledica reakcije na sapune, dezinfekciona sredstva, lubrikante, što kao rezultat ima pečenje i svrab pri kontaktu. Nakon izlečenja osnovnog stanja prestaju bolni odnosi (link Testiranje na kontaktne alergene)
 • Vulvodinija – stanje kada se bol u vidu pečenja i probadanja javlja samo na ulazu u vaginu, a ne vidi se uzrok – nema promena na koži niti znakova infekcije, a brisevi tog predela su sterilni. Nekada je, u zavisnosti od uzroka, potrebna i medikamentozna terapija, pa i operacija da bi se izlečilo.
 • Hormonalni uzroci – smanjenje nivoa hormona estrogena tokom menopauze (Link Intimni odnosi u menopauzi) i perimenopauze može dovesti do suvoće vagine. U ovim slučajevima pomaže lokalna terapija hormonima ili upotreba lubrikanata tokom odnosa, a vrlo je efikasna i laserska teapija suvoće vagine.
 • Vaginitis – pojava infekcije vagine, najčešće je uzrokovana gljivicama i bakterijskom vaginozom. Simptomi su osećaj pečenje, svraba i bola, nekad i bola pri mokrenju i pri odnosima. Vaginitis se leči lokalnim stavljanjem vaginaleta u vaginu, u nekim slučajevima i antibioticima, a postojanje infekcije utvrđuje se brisom vagine.
 • Vaginizmus – refleksna kontrakcija (stiskanje) vaginalnih mišića. Terapija obuhvata kako lekove, tako i vežbe i tehniike relaksacije.
 • Stanje posle porođaja – ako je bio težak porođaj, došlo do rascepa na međici ili unutar vagine, može doći i do bola tokom odnosa. Leči se fizikalnom terapijom, lekovima ili operativnim intervencijama
 • Endometrioza
 • Priraslice i ožiljci – uspešno se leče laserskom terapijom.

Ukoliko imate problem bolnih odnosa, svakako se javite svom ginekologu da bi se pokušao naći uzrok, a neke od stvari koje možete i sami pokušati su:

 • Upotreba lubrikanta – Postoje lubrikanti koji su na bazi vodenih rastvora (koriste se u slučajevima osetljivosti vagine ili njene iritacije) i silikonski, koji traju duže i više „klize“. Ako koristite prezervative kao metod kontracepcije, ne koristite uljane rastvore jer oni mogu dovesti do pucanja kondoma
 • Odvojite dovoljno vremena za odnose, da biste se mogli dovoljno opustiti
 • Razgovarajte sa partnerom o tome kada vas boli odnos, a kada ne, da biste se mogli prilagoditi
 • Pre odnosa pokušajte sa tehnikama opuštanja – lezite u toplu kadu, mokrite, uzmite paracetamol pre odnosa

ZAKAŽITE PREGLED

Promene na grliću

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Ciste na jajniku

Ciste na jajniku

Kako izgledaju ciste na jajniku? Da li se operišu? Koje vrste postoje?

Kondilomi

Kondilomi

Šta su kondilomi i šta ih uzrokuje? Kako se prenose?

Genitalni herpes

Genitalni herpes

Koliko je opasan genitalni herpes? Kako se prenosi? Kako se leči i koliko dugo?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com