Bolovi u leđima u trudnoći

Jako me boli donji deo leđa i kukovi. Zašto se to dešava i kako da smanjim bol?

Tokom trudnoće hormoni opuštaju ligamente i zglobove u celom telu, što za krajnji cilj ima opuštanje ligamenata karlice koji će omogućiti bebi da prođe kroz nju kada za to dođe momenat. Sem toga, kako vam materica sa bebom, posteljicom i plodovom vodom postaje sve veća i teža, najveći teret podnosi donji deo leđa, menja vam se težište, počinjete da izbacujete trbuh i zadnjicu, kriveći leđa, što ih još dodatno opterećuje. Bolovi u leđima u trudnoći su iz ovih razloga učestali i uobičajeni.

Bol možete smanjiti tako što ćete paziti da ne dobijete mnogo na težini, obraćati pažnju kako stojite i sedite – nemojte kriviti kičmu i povijati ramena, ispravite se i tako se držite, koristite neutralna ulja za blagu masažu donjeg dela ledja i radite lake vežbe za taj deo.

Ako je bol nepodnošljiv i ne možete ga se rešiti, javite se lekaru – možda treba da konsultujete i fizijatra.

Imam bol u donjem delu leđa koji se nekad širi ka zadnjem delu noge. Da li je to opasno i kako da ga otklonim?

Bol u ledjima je relativno čest u trudnoći, a posledica je povećanja telesne mase, menjanja stava žene, s obzirom da se menja statika zbog rasta materice, ali može biti i jedan od simptoma prevremenog porodjaja. Ako vas bole ledja, obavezno se javite lekaru, da otkloni sumnju da se radi o početku prevremenog porodjaja. Kada znate da nije u pitanju ta komplikacija trudnoće, treba da pokušate da otklonite bol.

Kao i uvek, najbolje je sprečiti, pa o tome treba misliti ranije – pokušajte da dobijanje na težini držite pod kontrolom, jedite pravilno i radite vežbe prilagođene vašem trenutnom stanju i mogućnostima.

Ako ipak počnete da osećate bol u ledjima, nemojte uzimate lekove da se ublaže bolovi u leđima u trudnoći, nego pokušajte da ojačate mišiće leđa i prednjeg trbušnog zida posebnim vežbama. Uzmite pojas za trudnice da bi podigli trbuh i smanjili opterećenje na donji deo kičmenog stuba.

Izbegavajte cipele sa visokom štiklom, a nosite cipele sa srednjom visinom pete koje se i inače preporučuju u trudnoći. Nemojte stajati dugo, a kada sedite, ispravite ledja i noge podignite na malo uzvišenje. Spavajte na tvrdom madracu, sa jastukom ispod trbuha i izmedju kolena, da sve bude u istoj ravni.

S obzirom na to da treba da izbegavate bilo kakvo naprezanje kičme, nemojte dizati teške stvari, što uključuje i dizanje dece. Ako morate nešto da podignete, savijte se u kolenima, i ispravite kičmu tako da kolena, a ne kičma, trpe opterećenje.

Nekada može da pomogne i masaža – i to ne samo profesionalna. Zamolite muža da vam namaže ulje na donji deo leđa, i onda blagim pritiskom masira mišiće sa obe strane kičme, od dole ga gore i ka upolje. Ovakvim pokretima se ublažavaju bolovi u leđima u trudnoći.

ZAKAŽITE PREGLED

Trudnoća i proširene vene

Trudnoća i proširene vene

Zašto je važno obratiti pažnju na proširene vene u trudnoći? Kako prevenirati njihovu pojavu? Kako odabrati prave medicinske kompresivne čarape?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com