Cista i apsces Bartolinijeve žlezde

Šta je Bartolinijeva žlezda?

Bartolinijeve žlezde su žlezde koje se nalaze sa obe strane ulaza u vaginu i luče sekret koji se izliva u vaginu.

Simptomi

Bartolinijeve žlezde luče sekret u vaginu kroz svoje otvore, koji se nekada mogu zatvoriti, te sekret ostaje u žlezdi – nakupljajući se stvara se cista, a ako se sadržaj inficira, može nastati apsces. Ako otok nije bolan i ne smeta, ne mora se lečiti, ali ako je bolan, smeta pri sedenju ili stajanju, odnos postane bolan ili dođe do temperature, potrebna je terapija. Cista ili apsces se obično jave sa jedne strane i mogu se ponavljati, bez obzira na lečenje.

Lečenje

Vrlo često nije potrebna terapija – ako nema simptoma i cista je bezbolna. Za početak, može se pokušati sa sedenjem u toploj vodi, nekoliko puta dnevno, tri ili četiri dana – na taj način cista može spontano prsnuti i sadržaj se izliti. Ukoliko to ne pomogne ili je promena bolna i povećava se, treba se obratiti ginekologu, koji će je otvoriti i sadržaj će se drenirati, a potrebna je i antibiotska terapija. Nakon toga se može staviti unutar ciste mala štrajfna, da drži otvor otvorenim, ili, ako se ponavlja infekcija, može se razmotriti stavljanje određenih supstanci unutar ciste, da bi se sasušila i odvojila opna. U nekim slučajevima može se uraditi tzv „marsupijelizacija“ – cista se otvori i sa svake strane zašiju da se ivice drže što duže otvorenom. Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne, a infekcije se ponavljaju, moguće je ukloniti cistu hirurškim putem.

 

ZAKAŽITE PREGLED

Rana menopauza

Rana menopauza

Šta se smatra ranom menopauzom? Šta su uzroci? Koja je terapija?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com