Ciste u dojkama

Tkivo dojke čini žlezdano tkivo, podeljeno u 15-20 režnjeva, između kojih se nalazi vezivno i masno tkivo. Svaki režanj čine manji lobulusi, a režnjeve i lobuluse povezuju kanalići – duktusi, čija je uloga da sprovode mleko za vreme dojenja do bradavice.

Tokom života tkivo dojki se menja shodno nivoima hormona – estrogena i progesterona, kao i prolaktina i različito je tokom različitih perioda menstrualnog ciklusa, trudnoće i dojenja, perimenopauze i menopauze. Hormoni mogu biti uzrok i promene količine tečnosti u dojkama, što povećava veličinu i osetljivost dojki.

Benigne promene dojke su dobroćudne  promene, a obuhvataju displastične promene, ciste, fibroadenome, mastitis.

Ciste u dojkama predstavljaju male, ograničene prostore, ispunjene tečnošću. Mogu biti različitih veličina, meke ili tvrđe. Ponekad mogu biti bolne ili se povećavati neposredno pre ciklusa. Česte su između 25. i 55. godine života i obično nestaju tokom menopauze, mada se mogu naći i kod žena koje su na hormonskoj supstitucionoj terapiji. Ako je promer ciste veći od 2 cm, potrebna je punkcija sadržaja ciste i patohistološka analiza. Moguća je dati i kontraceptivnu terapiju, u cilju smanjenja ili sprečavanja novog stvaranja cisti.

Ako tokom tuširanja ili redovnog samopregleda dojki osetite da postoji neka promena u dojci, potrebno je odmah se obratiti lekaru, nakon čega će se planirati pregled i ultrazvuk, te, ukoliko je potrebno, i mamografija i pregled magnetnom rezonancom.

ZAKAŽITE PREGLED

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki

Kada se radi pregled dojki? Koje su indikacije za ultrazvučni pregled?

Pregled dojki

Pregled dojki

Kada se radi pregled dojki? Koliko često se radi? Sa čim se kombinuje?

Fibroadenomi dojke

Fibroadenomi dojke

Kako izgleda tkivo dojke? Koja vrsta promene je fibroadenom dojke? Kako se otkriva? Da li je opasan?

Displazije dojke

Displazije dojke

Šta su displazije dojke? Kako se dijagnostikuju? Da li se mogu napipati? Da li su opasne?

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki

Kada se radi ultrazvučni pregled dojke? Koliko često? Kakve se promene mogu videti na ultrazvuku?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com