Čvor štitaste žlezde

Šta je čvor štitaste žlezde?

Čvor štitaste žlezde vrlo je česta pojava – javlja se kod 1 od 12 do 15 mladih žena i kod 1 od 40 mladih ljudi. Više od 95% čvorova štitaste žlezde su benigni, a neki su u stvari ciste, ispunjene tečnošću. Dijagnostikuje se tokom palpatornog ili ultrazvučnog pregleda štitaste žlezde. Učestalost ove pojave povećava se sa godinama – do 50. godine javiće se kod većine ljudi.

Koji su simptomi čvora štitaste žlezde?

Većina čvorova štitaste žlezde ne daje nikakve simptome i obično ih otkriju sami pacijenti koji osete „knedlu u grlu“ ili vide da im se izmenio izgled vrata. Ređe, dijagnozu postavi lekar, prilikom rutinskog pregleda štitaste žlezde. Vrlo retko, čvor može biti bolan, a još ređe izazivati teškoće pri gutanju.

Koje analize su neophodne da bi se postavila dijagnoza?

Ako primetite čvor, javite se endokrinologu radi pregleda i ultrazvučnog pregleda (link Zakažite pregled), kao i dobijanja informacije o potrebnim laboratorijskim pretragama. Nekada se uz postojanje čvora može utvrditi i povećana funkcija štitastne žlezde – hipertireoza ili smanjena funkcija štitastne žlezde – hipotireoza.

Šta je rešenje?

Kada se dijagnostikuje čvor, treba utvrditi da li je benigan, da li pritiska druge strukture vrata i da li je hormonski aktivan, što se radi ultrazvučnim pregledom (link Ultrazvuk štitne žlezde) . Kod velike većine ljudi, svi nalazi biće uredni. Nekada je potrebno da se uradi i punkcija čvora štitastne žlezde da se utvrdi priroda njegovog sadržaja. Intervencija se izvodi pod kontrolm ultrazvuka, bezbolna je i kratko traje, a sadržaj promene šalje se na patohistološku pretragu, koja daje definitivni odgovor. Iako je većina čvorova štitastne žlezde benigna i ne izaziva probleme, javite se endokrinologu ako primetite neobično oticanje vrata, posebno ako je praćeno problemima sa disanjem i gutanjem.

Takođe, tražite stručnu pomoć ako primetite kod sebe znake i simptome kao što su:

  • Nagli gubitak težine ili dobijanje na težini
  • Ubrzan ili usporen puls
  • Problemi sa spavanjem
  • Mišićna slabost
  • Nervoza, razdražljivost ili depresivno raspoloženje

ZAKAŽI PREGLED

Hašimoto tiroiditis

Hašimoto tiroiditis

Koji su simptomi tiroiditisa? Kada se i kod koga najčešće javlja? Šta je potrebno da se postavi dijagnoza?

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena

Strukturu kojih organa gledamo ultrazvukom abdomena? Koje su indikacije za pregled?

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki

Kada se radi pregled dojki? Koje su indikacije za ultrazvučni pregled?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com