Izostanak menstruacije

Da li mogu da ostanem u drugom stanju dok imam vodenu cistu?

Na redovnom ginekološkom pregledu ustanovljeno mi je da imam vodenu cistu na desnom jajniku. Moj lekar je procenio da nije potrebno da uzimam bila kakvu terapiju, već su dovoljne samo redovne kontrole i u zavisnosti od daljeg razvoja situacije – primenićemo već nešto. Mene ništa ne boli, niti osećam njeno prisustvo. Menstrualni ciklusi su redovni i normalni. Interesuje me da li mogu da ostanem u drugom stanju dok imam ovu cistu, i da li ona može da negativno utiče na razvoj ploda. Kako konkretno ova cista može da se ukloni? Šta mi savetujete?
Brankica T. iz Petrovaradina

Poštovana Brankice,

Ciste na jajnicima predstavljaju šuplje tvorevine tkiva ispunjene tečnim ili gustim sadržajem. Mogu se javiti u bilo kom životnom dobu žene, kao pojedinačne ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Najčešće se javljaju kod žena u reproduktivnoj dobi. Prema prirodi mogu se podeliti na funkcionalne i nefunkcionalne. Funkcionalne nastaju kao posledica izostanka prskanja folikula u toku ovulacije i najčešće se spontano povlače te ne zahtevaju lečenje. Nefunkcionalne ciste mogu biti endometriotične i dermoidne. Lečenje ciste jajnika zavisi od njene veličine, broja, postojanja poremećaja ciklusa i ultrazvučnih karakteristika. Savremene preporuke evropskih i svetskih ginekoloških vodiča kliničke prakse jesu da nema potrebe za lečenjem kod jednostranih cista, koje su manje od 10 cm, cista dobroćudnog ultrazvučnog izgleda, one bez simptoma i koje nisu praćene poremećajem ciklusa. Takve ciste zahtevaju redovno ultrazvučno praćenje kod izabranog ginekologa. Bez detaljnijeg opisa ciste ne može se sa sigurnošću izjasniti u kojoj meri cista može da utiče na planiranu trudnoću. U suštini funkcionalne ciste, naročito one malih dimenzija i bez poremećaja menstrualnog ciklusa, nisu direktno povezane sa mogućnošću začeća i nemaju negativan uticaj na razvoj ploda. Ovarijalna cista se može lečiti konzervativno u vidu praćenja ili oralnim kontraceptivnim tabletama. Drugi način lečenje, naročito u slučaju cista većih dimenzija je operacija koja se može izvesti na klasičan način – otvorenom hirurgijomili laparoskopski.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska nega nogu i stopala

Laserska nega nogu i stopala

Kako se osloboditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja proširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com