Izostanak menstruacije

Da li mogu da ugradim spiralu i koje su moguće kontraindikacije?

Imam 20 godina i moj ginekolog, koji je često neprijatan, izbegava moje pitanje: da li mogu da ugradim spiralu. Da li postoje određene godine u kojima se preporučuje spirala? Takođe me interesuje kako se ugrađuje, kao i koje sve analize je potrebno uraditi pre postavljanja? Koje su moguće kontraindikacije?
Tamara P. iz Zemuna

Poštovana Tamara,

Intrauterini uložak, ili kako se još popularno naziva spirala, predstavlja vid kontracepcije uz pomoć komadića plastike – spirale koji se postavlja unutar šupljine materice. Uložak može biti obložen bakarnom žicom (bakarna spirala) ili je uložen u hormonski cilindar (hormonska spirala). U zavisnosti od vrste, intrauterini uložak ima dejstvo 3 – 5 godina nakon čega se vadi iz materične šupljine. Spirala deluje tako što, sa jedne strane, predstavlja mehaničku barijeru za prolazak spematozoida, a sa druge strane izaziva sterilnu upalu sluznice materice te tako štiti od neželjene trudnoće.

Ne postoji jasno definasna starosna granica za plasiranje intrauternog uloška ali se pre svega preporučuje ženama koje planiraju dugotrajnu kontracepciju, koje su do sada rađale, one koje imaju neredovne, obilne i produžene menstruacije kao i kod onih kod kojih su oralne kontraceptivne pilule kontraindikovane. Najbolje vreme za postavljanje spirale je od 2. do 5. dana menstruacionog ciklusa jer je tada materično ušće mekše i blago otvoreno, što intervenciju čini jednostavnijom. Postavljanje spirale je obično vrlo jednostavno i obavlja se tako što se nakon toalete vagine kroz kanal grlića materice ulazi i postavi spirala u materičnu šupljinu. Intravenska analgezija/analgosedacija uglavnom nije potrebna, ali se može dati shodno željama pacijenta.

Postavljanje spirale je kontraindikovano u trudnoći, akutnoj ili hroničnoj upali u maloj karlici, nedijagnostikovana neregularna ili patološka krvarenja iz materice. Moguće komplikacije su obilne produžene menstruacije i bol u karlici, pojačan vaginalni sekret i odbacivanje spirale van materice. Izuzetno retko se može desiti povreda sluznice materice ili čak perforacija zida materice.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska nega nogu i stopala

Laserska nega nogu i stopala

Kako se osloboditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja proširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com