Da li se preporučuje poseta urologu nakon povrede ili udarca u testis?

Da li se preporučuje poseta urologu nakon povrede ili udarca u testis?

Testisi se svakako, zbog svog položaja, mogu povrediti veoma lako. Najčešće povrede nastaju nastaju na sportu, prilikom vožnje biciklom, saobraćajnih nesreća i padova kao i pri samopovređivanju. Najviše štete stvaraju udarci u testise usmereni u pravcu karličnih kostiju, tako da su testisi pritisnuti o kosti. Dejstvo sile u predelu testisa izaziva bol velikog intenziteta koji se preko nerava prenosi do određenih struktura u trbuhu, te može doći do razvoja veoma ozbiljnih posledica.

Testisi imaju opnu u kojoj se nalazi tkivo testisa koja pri izlaganju sili dovoljnog intenziteta puca te dolazi do povrede parenihima testisa i krvnih sudova. Traumu prati manji ili veći krvni podliv, koža skrotuma je tvrda i bolna, pacijentki otežano hodaju, ne mogu da sede. Bol se pogoršava kada pacijent stoji jer se strukture testisa dodatno istežu, što pogoršava bolnost. Kao posledica povrede testisa imuni sistem može biti izložen proteinima koji su specifični za spermatozoide, te se može razviti imunološka reakcija na spermatozoide tzv. antispermatozoidna antitela.

Ukoliko ste imali neku vrstu povrede skrotuma i testisa neophodno je da se javite vašem urologu te da se tačno ustanovi kakve su posledice na tkivo testisa. Pri poseti urologu možete očekivati da Vam urolog uradi pregled i ultrazvuk skrotuma kao i određene analize.

ZAKAŽITE PREGLED

Kondilomi

Kondilomi

Šta su kondilomi? Šta ih uzrokuje i kako se prenose? Kako se uklanjaju?

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije

Šta su simptomi urinarne infekcije? Čime se leči? Koje su posledice?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com