Dijabetes melitus tip 2

Šta je dijabetes melitus tip 2?

Dijabetes melitus tipa 2 (insulin nezavisni oblik šećerne bolesti) poremećaj je metabolizma ugljenih hidrata koji karakteriše povišeni nivo glukoze u krvi, u kontekstu insulinske rezistencije. Pankreas često nastavi da proizvodi insulin, ponekad i na višim nivoima od normalnih, posebno u početku bolesti. Međutim, telo razvija otpornost na efekte insulina, pa se on ne proizvodi u dovoljnoj meri da bi se zadovoljile potrebe. Kako šećerna bolest tipa 2 napreduje, tako se sposobnost pankreasa da proizvodi insulin smanjuje. Od ovog oblika boluje oko 90% osoba sa dijabetesom. Generalno, javlja se kod osoba starijih od 30 godina, a njegova učestalost raste s godinama. Donedavno, bio je redak kod dece i adolescenata, ali postaje sve učestaliji.

Koji su simptomi dijabetes melitusa tipa 2?

Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 ne moraju ispoljavati simptome godinama, čak ni decenijama pre postavljanja dijagnoze, jer oni mogu biti veoma suptilni. U početku su blagi, da bi tokom nedelja, meseci, godina, postajali sve izraženiji. U najčešće simptome ubrajaju se:

  • Pojačan osećaj žeđi
  • Učestalo mokrenje
  • Umor
  • Suvoća usta
  • Učestale infekcije (posebno gljivične)
  • Zamućen vid
  • Sporo zarastanje rana
  • Impotencija
  • Trnci u rukama i nogama

Koje analize su neophodne da bi se postavila dijagnoza?

Test kojim se glukoza u plazmi meri natašte standardni je dijagnostički metod. Reč je o jednostavnom krvnom testu koji se radi nakon dvanaest sati gladovanja. Radi se i test tolerancije na glukozu, kao i test hemoglobin A1C koji otkriva prosečnu vrednost šećera u krvi u prethodna dva do tri meseca.

Šta je rešenje?

Rešenje podrazumeva korigovanje određenih životnih navika − sprovođenje dijetetskog režima ishrane, redovnu fizičku aktivnost, prestanak konzumiranja cigareta, korišćenje lekova za snižavanje nivoa glukoze (metformin, sulfonil ureja, glitazoni), lečenje hipertenzije, kao i sniženje holesterola i triglicerida (ukoliko su povišeni).

ZAKAŽI PREGLED

Predijabetes

Predijabetes

Šta je predijabets i kako se dijagnostikuje? Koji su simptomi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com