Izostanak menstruacije

Do kada je moguće ići na vantelesnu oplodnju?

Već godinama bezuspešno pokušavam da ostanem u drugom stanju. U početku smo pokušavali prirodnim putem i nije bilo rezultata. Pre nekoliko godina pokušali smo i putem vantelesne oplodnje, i ni na taj način nam nije pošlo za rukom da dobijemo bebu. Interesuje me koja je starosna granica za primenu programa lečenja steriliteta i pokušaja vantelesne oplodnje. Jer ni u kom slučaju ne želimo da odustanemo… A da li česti pokušaji da se ostane u drugom stanju putem VTO mogu da ostave neke posledice na zdravlje žene?
Hvala unapred, Sonja M. iz Sombora

Poštovana Sonja,

Infertilitet predstavlja širok i kompleksan pojam koji se najjednostavnije može definisati kao stanje u kome ne dolazi do trudnoće ni nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosa bez upotrebe kontraceptivnih metoda. I u odsustvu bilo kakvog problema šansa da par spontano ostvari trudnoću, čak i u mladim godinama, iznosi svega 20 – 25% po jednom menstrualnom ciklusu, jer mnogo toga mora da se poklopi da bi došlo do trudnoće. U našoj sredini procenat parova koji ne mogu da začnu nije mali i poslednjih godina, na žalost pokazuje trend porasta. Što se tiče same starosne granice za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju, a koju finansira RFZO u našoj zemlji, pomerena je sa 40 na 42 godine.

Kao i kod bilo kog invazivnog postupka, i u postupku vantelesne oplodnje postoji mogućnost razvoja komplikacija. Najčešće komplikacije su hiperstimulacioni sindrom, višestruka trudnoća ili komplikacija prilikom aspiracije jajnog folikula. Hormonska terapija se koristi u toku kratkog vremena u postupku stimulacije ovulacije pa samim tim ne bi trebalo da ima štetnih efekata po zdravlje. Savetujemo Vam da ne odustajete, preporuke su da između dva pokušaja odnosno postupka vantelesne oplodnje treba da prođe između 3 do 6 meseci.

ZAKAŽITE PREGLED

Laserski tretman Fotona 4D

Laserski tretman Fotona 4D

Šta je laserski tretman 4D? Koji su efekti? Koji se laseri koriste? Koliko traje oporavak? Pogledajte video…

Laserska nega nogu i stopala

Laserska nega nogu i stopala

Kako se osloboditi gljivica na noktima? Kako bradavice? Šta uklanja proširene kapilare? A žuljeve? Kako do glatkih nogu bez dlaka?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com