EKG (elektrokardiogram)

EKG (elektrokardiogram) se koristi u monitoringu rada srca. Posebne ćelije u srcu proizvode električne impulse koji dovode do kontrakcija srćanog mišića. Elektrokardiogram (EKG) beleži ove signale dok putuju kroz srce.

EKG je neinvazivan, bezbolan pregled, čije su rezultati dostupni odmah. Koristi se tokom sistematskih pregleda, kada se želi dobiti uvid u stanje srca iako ne postoji problem, kao prilikom postojanja indikacije – za praćenje poremećaja ritma (aritmije), u slučajevima bola u predelu grudnog koša (sumnje na koronarnu bolest ili srčani udar), kod strukturalnih problema srca, za praćenje stanja nakon određenih srčanih problema, kao i praćenja uspeha medikamentozne ili hirurške terapije…

Radi se tako što se elektrode kojima se beleže otkucaji srca stavljaju na grudni koš, ruke i noge. Tokom pregleda neophodno je da mirno ležite i što manje pričate jer to može uticati na kvalitet i tačnost zapisa. Impulsi se beleže na monitoru ili papiru, nakon čega ih lekar analizira. Zapis traje nekoliko minuta.

ZAKAŽI PREGLED

Srčani udar

Srčani udar

Šta je srčani udar? Koji su simptomi? Kako smanjiti rizik?

Holter

Holter

Zašto se nosi holter? Koliko dugo se nosi? Kako izgleda postavljanje?

Arterijska hipertenzija

Arterijska hipertenzija

Šta je arterijska hipertenzija? Šta o ovom stanju kažu statistike? Sa kojim sve kardiovaskularnim oboljenjima ono može biti povezano?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com