Emocije u trudnoći

Različiti su problemi sa emocijama u trudnoći – najčešće su promene raspoloženja, briga oko ishoda trudnoće i porodjaja koji vodi ka nesanici, bojazan da više niste privlačni…

Promene raspoloženja su u trudnoći potpuno normalna stvar i posledica su delovanja homrona! Beba koja dolazi menja život – od vaših emocija, do odnosa sa partnerom, posla, novih životnih zahteva …Strah od ishoda trudnoće i porodjaja je dodatno opterećenje i normalno je da menjate raspoloženja, a o tome uvek razgovarajte sa svojim najbližima, biće lakše. Radite nešto, da biste odvratili sebi pažnju od briga – čitajte, šetajte, vežbajte, družite se…

Najverovatnije da će vam promene raspoloženja biti najviše izražene na početku i na kraju trudnoće, pa se na to i pripremite. Normalno je da ste usredsredjeni jedan od najvažnijih dogadjaja u vašem životu i da o tome mnogo mislite i pričate, kako sa drugaricama, tako i sa svojim suprugom.

Zabrinutost oko ishoda trudnoće je takodje normalna stvar – ružni snovi I strah da sa bebom nešto neće biti u redu su vrlo česta stvar, I proizilaze iz činjenjice da sve mame najviše od svega žele da njihove bebe budu savršene, što je potpuno normalno. Razgovarajte o tome sa svojim lekarom, koji će vas uveriti da, ako su rezultati testova koje radite tokom trudnoće dobri, I ako na ultrazvučnom pregledu sve deluje normalno, šansa da sa bebom stvarno nešto nije u redu zaista mala.

Strah da ste se suviše ugojili, da više ne izgledate lepo je vrlo česta u trudnoći. Telo se menja i to je potpuno normalno. Negujte se kao i do trudnoće, uz posebnu pažnju posvećenu koži somaka, bedara i butina, kao i grudi. U ogromnoj većini slučajeva strah da više ne izgledate lepo je neopravdan!

Nesanicu pokušajte da izbegnete tako što ćete preko dana biti fizički aktivni, pa ćete ka bude vreme za krevet biti umorni. Pre spavanja nemojte jesti obilne obroke. Ako i dalje ne možete da spavate, razgovarajte o tome sa svojim lekarom.

ZAKAŽITE PREGLED

Vakcinacija u trudnoći

Vakcinacija u trudnoći

Koje vakcine se smeju dobijati u trudnoći? Da li se tokom sezone gripa savetuje vakcinacija?

Antibiotici u trudnoći

Antibiotici u trudnoći

Kako se klasifikuju antibiotici u trudnoći? Koje klase antibiotika se smeju uzimati u trudnoći?

Putovanje u trudnoći

Putovanje u trudnoći

Da li se sme putovati u trudnoći? Koliko daleko? Koje prevozno sredstvo je najsigurnije?

Spavanje u trudnoći

Spavanje u trudnoći

Koji su najbolji položaji za spavanje u trudnoći? Kako lakše zaspati? Da li se sme piti kafa?

Nega u trudnoći

Nega u trudnoći

Da li se radi manikir u trudnoći? Može li depilacija voskom? Kako se farbati? Kako negovati kožu?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Prijava na e-bilten
KONTAKT

Adresa:

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Telefoni:

+381 (0)21 55 13 31 +381 (0)63 69 11 89 +381 (0)21 300 76 59

Radno vreme:

Pon – Pet 08:00h – 20:00h Sub 8:00h – 13:00h

E-mail:

info@poliklinikanovakov.com

Osiguravajuće kuće: