Izostanak menstruacije

Epilacija i tinejdžeri

Uklanjanje dlaka je vrlo lična stvar – uklanjanje neželjenih dlaka nije obavezno, nema veze sa zdravljem i nemoj osećati pritisak da moraš da ih ukloniš – a ako odlučiš da ih ukloniš, prouči sve mogućnosti i obavezno razgovaraj sa roditeljima o tome.

Dlake možeš uklanjati na mnogo načina – brijanjem, čupkanjem pincetom, epilacijskim kremama, voskom i svi oni na manje ili više uspešan način na određeni period uklanjaju neželjene dlake. Pre nego što se odlučiš za trajno uklanjanje – epilaciju, moraš da prvo proučiš kako se radi, šta da očekuješ, kako da se ponašaš pre i posle epilacije…

Vrste dlaka

Na telu postoje dve vrste dlaka. Velus dlake su nežne, meke i kratke – kod žena su na gurdima, leđima i licu. Nekad, ako je ten tamniji, one mogu biti i tamnije, a funkcija im je da pomogu u održavanju telesne temperature. Terminalne dlake su deblje, tamnije i duže – kosa, dlake u pazušnim jamama i na genitalnoj regiji. Kod muškaraca se takve dlake nalaze na licu, grudima, nogama i leđima. One služe za zaštitu.

Ako si primetila da imaš više tamnih, grubih dlaka nego što deluje uobičajeno, to nekad može biti rezultat hormonalnih poremećaja, poput policističnih jajnika i treba da se konsultuješ sa ginekologom da li ti treba dodatna kontrola.

Kako se radi laserska epilacija?

Laserski zrak se usmeri na kožu, ka folikulu dlake gde deluje na melanin u dlaci, zagreva koren dlake i vrlo selektivno oštećuje samo folikul dlake, ne delujući na okolno tkivo. Kada se ošteti folikul, dlaka ispada i više na tom mestu nećeš imati dlaku.

Ono što je odlično kod neodimijumskog lasera (Nd: Yag) koji mi koristimo je da može da se radi

– Kod svih vrsta dlaka
– U svim fazama rasta
– Tokom svih godišnjih doba – nema pause leti

Šta da očekuješ posle epilacije?

Koža može da ti bude crvenija i treba je negovati kako ti kaže lekarka.

Najbolje rezultate možeš da očekuješ ako imaš svetli ten sa tamnim dlakama jer takve dlake najbolje upijaju laserski zrak. Na drugom mestu je tamnija koža sa tamnim dlakama, a najslabiji su rezultati sa svetlom kožom i svetlim dlakama ili dlakama sa crvenim pigmentom.

Važno je da pre nego što se odlučiš za epilaciju, obavezno dođeš na konsultaciju – lekarka će da uradi probu na jednom malom delu kože, da vidi kako ti reaguje koža na laser.

Nemoj se izlagati suncu pre epilacije – koža koja se epilira ne treba da bude preplanula, a kad dođeš da se epiliraš, neka dlake budu bar 3 do 4 mm.
Ako si maloletan/a roditelj treba da dođe sa tobom, da može da prođe sa tobom konsultaciju i da svoj pristanak na intervenciju.

Bolni ciklusi

Bolni ciklusi

Kako izgledaju i kada nastaju bolni ciklusi? Zašto nastaju bolni ciklusi? Kako se leče bolni ciklusi?

Higijenski tretman lica

Higijenski tretman lica

Šta je higijenski tretman lica? Kako se radi? Šta ako higijenski tretman nije dovoljan?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com