Epilacija

Šta je lasersko uklanjanje dlaka?

Trajno uklanjanje malja – epilacija, obuhvata različite tehnike kojima se uklanjaju neželjene dlačice, korišćenjem energije svetlosnog izvora. Trenutno dostupne metode epilacija razlikuju se po frekvenciji na kojoj rade i širini spektruma: IPL (intensive pulse light – široki spektrum), rubinski laseri (na talasnoj družini od 694 nm), aleksandrit (na talasnoj dužini od 755 nm), diodni (talasna dužina 819 nm) i neodimijumski laseri (Nd:Yag – talasna dužina 1064 nm). U zavisnosti od talasne dužine, laseri su različito efikasni, a efikasnost zavisi i od tipa kože i dlake – tamnije dlake se lakše uklanjaju, svetlije teže, kao i od faze u kojoj se nalazi dlaka tokom epilacije.

Dejstvo lasera bazira se na emitovanju vrlo usmerenog zraka svetlosti na određenoj talasnoj dužini, koji – kod epilacije, deluje na melanin u dlaci, zagreva koren dlake i vrlo selektivno oštećuje samo folikul dlake, ne delujući na okolno tkivo. Kada se ošteti folikul, dlaka ispada i više ne raste na tom mestu. Najefikasniji za epilaciju su stariji, diodni, i savremeni, neodimijumski laser (Nd: Yag), koji je efikasniji kod tamnije kože i tamnije dlake. Za razliku od lasera, intenzivno pulsirajuće svetlo (IPL) ima širok spektar talasnih dužina a ne vrlo usmereni zrak jedne talasne dužine, samim tim nije selektivan, nema energiju za duboko prodiranje, te su mu performanse slabije, sa lošijim rezultatima, i većim dejstvom na okolno tkivo.

Kako deluje Nd laser?

Epilacija se može bazirati na selektivnoj fototermolizi – selektivnoj termalnoj destrukciji pigmenta, te na homogenoj fototermolizi – bržem upijanju energije od strane ćelija koje se brže dele – u ovom slučaju dlaka u anagenoj fazi. Kod većine lasera – osim Nd: Yag – epilacija je najefikasnija u anagenoj fazi dlake, kada ona aktivno raste. S obzirom na to da dlačice kod osobe prolaze kroz različite faze, samo mali broj dlačica je anagenoj fazi u određenom trenutku. Za razliku od drugih lasera, Nd: Yag kombinuje i selektivnu i homogenu fototermolizu – prodire u najdublje strukture, bez dejstva na okolno tkvo. Talasna dužina na kojoj radi – 1064 nm primarno deluje na hemoglobin, i za cilj ima dotok krvi u bazi folikula dlake. Pošto hemoglobina nema u okolini, dejstvo na tkivo je minimalno.

Nd: Yag laserom se deluje na dlaku, dolazi se do melanina gde se apsorbuje svetlost i pretvori u toplotu, te deluje na područje neposredno uz dlaku, što dovodi do smanjenje rasta malja na toj regiji. Na ovaj način se efikasno uništavaju i urasle dlačice.

Prednosti Nd lasera u epilaciji obuhvataju:

  • upotrebu adekvatne talasne dužine male apsorpcije u epidermu, uz duboku penetraciju u najdubljim strukturama kože
  • mogućnost epilacije kod svih tipova kože bez delovanja na epiderm
  • sposobnost generisanja energije adekvatno visoke snage uz dovoljno vremenski karatak puls u tretiranju tanke, fine i svetle dlake
  • nije potrebno delovati na dlaku u njenoj anagenoj fazi – epilacija je efikasna tokom svih ciklusa
  • epilacija može da se radi tokom cele godine – nema letnje pauze

Pre nego što se odlučite za epilaciju, upoznajte se sa različitim tehnologijama uklanjanja dlačica baziranim na svetlosnoj energiji, njihovom efikasnošću i neželjenim efektima – tako ćete odabrati najbolju profesionalnu uslugu! Laserski tretman u većini slučajeva garantuje dugotrajno uklanjanje, ali uvek postoji mogućnost da dlačice ponovo izrastu.

Kome se preporučuje lasersko uklanjanje dlaka?

Svakome ko želi da se oslobodi dlaka. Što je dlaka tamnija, apsorbuje više energije i lakše se uklanja – najbolji efekti su kod osoba svetlije kože, sa tamnim dlakama. Koža koja se epilira ne treba da bude preplanula.

Koliko tretmana je neophodno?

Laserski svetlosni zraci deluju na dlake u aktivnoj fazi njihovog rasta, a kako nisu sve dlake istovremeno u toj fazi, već je prolaze u različitim vremenskim intervalima – potrebno je obaviti nekoliko tretmana kako bi učinak bio zadovoljavajući. Broj tretmana zavisi od boje i debljine dlačica, područja tela koje se tretira, ciklusa rasta dlake, kao i od dubine korena. Kod tamnijih dlaka na svetlom tenu trebaće manje tretmana nego kod svetlijih dlaka.

Koje se sve regije mogu tretirati?

Nd laserskom epilacijom mogu se tretirati sve regije sa dlakama.

Kako se izvodi tretman i koliko dugo traje?

Tretman se izvodi tako što se laserskim zrakom prelazi preko odabrane regije. Moguće je osetiti toplinu i peckanje, ali se to rešava posebnim hlađenjem kože, bez potrebe za anestezijom.

Da li je nakon tretmana potrebna posebna nega?

Koža se uobičajeno neguje.

Kako se održavaju postignuti rezultati?

Ukoliko se manja količina dlačica ponovo pojavi, moguće je ponoviti tretman, ali se to događa retko, a dlačice su vrlo slabe i svetle.

ZAKAŽITE PREGLED

DuoLight

DuoLight

Šta je DuoLight tretman? Koji su rezultati? Koliko tretmana je potrebno?

Lip Lase

Lip Lase

Šta je laserski tretman LipLase? Kakvi su efekti tretmana? Kako se održavaju postignuti rezultati?

Vital skinbuster

Vital skinbuster

Šta je Vital? Kome se preporučuje? Koliko traju rezultati tretmana?

Green toning

Green toning

Šta je laserski tretman Green toning? Kakve rezultate očekivati? Kome se preporučuje?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com