Epizotomija

Epizotomija je rez koji se tokom poslednje faze porođaja pravi na zadnjem zidu vagine i perineumu – delu tela koji se nalazi između vagine i rektuma, da bi se olakšalo rađanje prednjačećeg dela bebe – glavice ili karlice, odnosno predupredilo neželjeno cepanje tkiva pri porođaju. Može se raditi sa leve ili sa desne strane. Radi se oštrim makazama, pod kontrolom prstiju lekara ili babice, koji na taj način kontrolišu rez i onemogućavaju da se on proširi u neželjenom pravcu.

Nakon rađanja bebe i posteljice epiziotomija se ušiva po slojevima, da bi se rekonstruisao originalni izgled tkiva. Nega šava posle epizotomije podrazumeva održavanje lične higijene, a rana zarasta tokom nekoliko dana nakon porođaja. Ukoliko se javi crvenilo, bol ili otok tokom zarastanja rane, ili ne zarasta kako treba, potrebno je javiti se lekaru.

U slučajevima kada ožiljak epiziotomije bude debeo i zateže, kao i kada smeta pri intimnim odnosima, moguće je uraditi lasersku terapiju ožiljka od epizotomije, čime se on smanjuje i tegobe rešavaju.

ZAKAŽITE PREGLED

CTG

CTG

Šta je CTG? Kada se radi? Kako se radi CTG? Šta se procenjuje CTG-om?
Serklaža

Serklaža

Šta je serklaža? Koje su indikacije za serklažu? Kako se radi? Ima li rizika od intervencije?
3D i 4D ultrazvuk

3D i 4D ultrazvuk

Šta je 3D a šta 4D ultrazvuk? Šta je potrebnod da bi se beba lepo videla? Šta se vidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com