Ezofagitis

Ezofagitis je zapaljenski proces tkiva jednjaka, tubularnog organa koji sprovodi hranu od usta do želuca.

Simptomi ezofagitisa su bol u predelu grla i grudnog koša, iza grudne kosti, žgaravica i gorušica, kao i otežano gutanje. Uzroci su vraćanje stomačne kiseline iz želuca u jednjak, infekcija, neki lekovi (aspirin, ibuprofen, neki antibiotici, hinidin…) i alergije. Nekada i neka hrana može dovesti do pogoršanja simptoma – beli luk, citrusno voće, kafa, alkohol, začinjena hrana, čokolada, pepermint…

Terapija ezofagitisa zavisi od uzroka i stepena oštećenja tkiva. Ukoliko se radi o refluksu kao uzroku, koriste se lekovi poput antacida – blokatora H2 receptora ( ranitidin, cimetidin), inhibitora protonske pumpe (lansoprazol, omeprazola…). Ukoliko se ne tretira, ezofagitis može dovesti do značajnog oštećenja tkiva što može kao posledicu imati stvaranje ožiljaka, suženja i otežanog gutanja.

Ukoliko ustanovite da imate bol u predelu grla i grudnog koša, iza grudne kosti, žgaravicu i gorušicu, kao i otežano gutanje, potrebno je da se javite gastroenterologu radi daljih koraka i ispitivanja.

Hemoroidi

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

Gastroezofagealni refluks

Gastroezofagealni refluks

Zašto nastaje refluks? Kako mogu promene načina života da smanje tegobe kod refluksa?

Zatvor

Zatvor

Koji su faktori rizika za razvoj zatvora? Kako se hraniti da se smanji rizik? Šta je prevencija?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com