Fetalna ehokardiografija

Kako se i kada razvija bebino srce?

Bebino srce se formira neposredno posle začeća i započinje svoj razvoj kao cevasta struktura koja se okreće i deli i na kraju razvije u srce podeljeno na dve pretkmore, komore, zaliske i velike krvne sudove.

Šta su srčane mane?

Srčane mane su jedne od najčešćih anomalija koje se vidjaju kako pre tako i posle rodjenja bebe i javljaju se u oko 1% živorođenih beba. Najčešće javljaju jer nije došlo do normalnog „uvrtanja“ i deljenja srca.

Urodjene srčane mane mogu biti blage, srednje teške i teške – neke se same reše, već tokom trudnoće ili tokom prve godine života bebe, neke zahtevaju operativne zahvate tokom sledećih godina života, neke tokom prvih dana života, a neke, nažalost, mogu samo delimično da se reše i nemaju dobru prognozu.

Šta su faktori rizika za nastanak srčanih mana?

Faktori rizika za razvoj srčanih mana su uzimanje različitih lekova, alkohola i nekih oboljenja majke – šećerne bolesti, na primer, kao i ako postoji srčana mana kod najbižih članova porodice, ali u ogromnoj većini slučajeva srčane mane se javljaju kod parova kod kojih niko nije imao srčanu manu i nema indikatora za njihov nastanak – u najvećem broju slučajeva uzrok se ne zna.

Šta je fetalna ehokardiografija?

Fetalna ehokardiografija je detaljan pregled srca bebe – izgleda srca, brzine njegovog rada i brzine protoka kroz velike krvrne sudove srca.

Pregled se započinje tzv „četvorošupljinskim presekom“, gde se proverava izgled dve komore, dve pretkomore i zalistaka koji se nalaze izmedju njih, medjusobnh odnosa komora i pretkomora i krvnih sudova pluća koji se ulivaju u komore i pretkomore. Dodatni pregledi se koriste za pregled brzine protoka kroz srce, brzine i ritma srčanog rada, smera kretanja krvi u srcu, mešanja krvi izmedju različitih struktura…

Mora se imati na umu i da čak i kasnijoj gestaciji ultrazvučni preged ima svoja ograničenja, kako od strane ultrazvučnog aparata, tako i od toga kako je beba okrenuta, kolika je, koliko ima plodove vode i kolika je debljina prednjeg trbušnog zida majke.

Kada se radi fetalna ehokardiografija?

Fetalnu ehokardiografiju bi bilo idealno raditi u svakoj trudnoći, u periodu između 20 i 26. nedelje trudnoće (ultrazvuk u drugom trimestru) ali se svakako preporučuje ako u bližoj porodici postoji srčana mana, određene nasledne genetske bolesti, ako se kod bebe tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda posumnja na postojanje poremećaja hromozoma (link Skrining hromozomopatija, link Ultrazvučni pregled u prvom trimestru) , anomalije srca ili bilo kakve druge anomalije, te ako se nakon invtzivnih metoda kariotipizacije utvrdi problem (dijagnostika hromozomopatija).

Fetalna ehokardiografija savetuje se i ako je deo iza bebinog vrata – nuhalna translucenca) bio 3,5 mm i više (link Ultrazvučni pregled u prvom trimestru), ako je majka uzimala lekove u trudnoći poput izorezinoinskih preparata ili litijuma, te ako ima neka hronična oboljenja ili ako se tokom trudnoće utvrdi postojanje primarne infekcije rubelom ili citomegalo virusom (CMV).

Šta posle fetalne ehokardiografije?

Ako je nalaz fetalne ehokardiografije normalan, mogu se isključiti velike srčane mane. Male srčane mane, kao i mane koje se javljaju u kasnijoj trudnoći ili se razvijaju odnosno pogoršavaju tokom trudnoće, ne mogu se isključiti.

Šta ako nešto na fetalnoj ehokardiografiji postavi sumnja da nešto nije u redu?

Kada se nadje srčana mana, konsultuju se dečji kardiolozi i kardiohirurzi, predlaže određivanje kariotipa (dijagnostika hromozomopatija) bebe jer srčane mane često idu sa poremećajima hromozoma, te na osnovu tih nalaza, vrste mane i činjenice da li postoji dodatna anomalija na drugim organima (ultrazvučni pregled u drugom trimestru), razgovara sa roditeljima o prognozi i daljim koracima i pregledima.

ZAKAŽITE PREGLED

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com