Gastroezofagealni refluks

Gastroezofagealni refluks je hronično oboljenje kod koga se kiselina iz želuca – redje, sadržaj želuca – vraća u jednjak, što dovodi do iritacije sluzokože jednjaka.

U normalnim okolnostima pri gutanju dolazi do opuštanja mišića jednjaka, donjeg sfinktera, da bi propustio sadržaj – hranu i piće, ka želucu, nakon čega se opet zatvara. Ako je mogućnost kontrakcije oslabila, želudačna kiselina se vraća u jednjak, nagriza njegovu sluzokožu i dolazi do zapaljenja – ezofagitisa, što nakon izvesnog vremena dovodi do komplikacija poput krvarenja, suženja jednjaka ili stvaranja „Baretovog ezofagusa“ – prekancerogenog stanja.

Simptomi su gorušica koja se nekada širi ka grlu i uzrokuje gorak ukus u ustima, bol u grudnom košu, teškoće pri gutanju, suv kašalj, promuklost. Ako se ovi simptomi javljaju često, potrebno je konsultovati lekara. Nekada je teško razlikovati simptome gastroezofagealnog refluksa, gorušice i srčanog napada.

Stanja koja pogoršavaju gastroezofagealni refluks su gojaznost, hijatus hernije, trudnoća, pušenje, suva usna duplja, astma, šećerna bolest, oboljenja vezivnog tkiva, poput sklerodermije.

Promene načina života koje mogu da pomognu kod gastroezofagealnog refluksa su
– gubitak telesne mase
– nošenje široke odeće – uzana odeća pritiska abdomen i donji sfinkter jednjaka
– izbegavanje začinjene hrane i gaziranih pića – alkohola, peperminta, belog i crnog luka, kafe, čokolade… otkrijte koja hrana vama ne prija!
– Manji obroci – izbegavajte prejedanje
– Izbegavajte da legnete neposredno posle obroka – sačekajte bar tri sata nakon obroka
– Podignite uzglavlje postelje
– Prestanite da pušite

Ukoliko često imate simptome gastroezofagealnog refluksa, obratite se internisti – gastroenterologu.

Hemoroidi

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

Ezofagitis

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Zatvor

Zatvor

Koji su faktori rizika za razvoj zatvora? Kako se hraniti da se smanji rizik? Šta je prevencija?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com