Genitalni herpes

Genitalni herpes je polno prenosivo oboljenje, koje izaziva herpes simpleks virus (HSV). Infekcija se manifestuje pojavom plikova i ranica na usnama, polnim organima ili oko čmara, a mesto gde se prvi put promena pojavi predstavlja mesto ulaska virusa. Genitalni herpes se može preneti preko dodira plikova ili ranica, ali i ako se plikovi trenutno ne vide, a partner je zaražen.

Herpes simpleks virus može ući u organizam kroz defekte na koži tokom vaginalnog, oralnog ili analnog odnosa. Kada uđe u organizam, napada zdrave ćelije, a organizam se brani, što se manifestuje otokom i plikovima. Prenos virusa može biti sa usana na genitalije tokom oralnog odnosa, ali i sami sebe možete zaraziti ako se počešete nakon što ste dirali usne na kojima je „groznica“.

Često se infekcija HSV ne vidi, a kada se simptomi pojave, mogu biti blagi i teški, kada se javi mnogo plikova i ranica. Simptomi se javljaju između dva i deset dana nakon ulaska virusa i mogu biti lokalni, na genitalijama, ali i opšti, kada dođe do pojave simptoma prehlade ili gripa – groznice, otoka limfnih žlezda, drhtavice, bola u mišićima. Može se osetiti pečenje pri mokrenju i vidi se crvenilo i mali plikovi na genitalnim organima. Oni mogu ostati i do mesec dana, a nekada se otvore i curi sadržaj. Promene nestaju bez ožiljka.

Dijagnoza se postavlja ili uzimanjem brisa sa promena ili određivanjem postojanja antitela u organizmu. Terapija je oralna i lokalna, ali izlečenja nema. Terapijom se umanjuju tegobe i skraćuje period javljanja promena. Ako se često javljaju tegobe, lekovi se uzimaju stalno, duže vreme. Ako imate HSV, tokom pojave simptoma izbegavajte odnose i perite ruke nakon svakog brisanja posle toaleta. Koristite kondom tokom odnosa i kad nema promena na koži.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa

Rana menopauza

Menopauza je neizbežan i ireverziblian deo procesa opšteg starenja organa reproduktivnog sistema svake žene, posle čega dolazi do gubitka redovnog menstrualnog krvarenja. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života, a neke imaju normalne cikluse čak do...

Smanjeni libido

Šta je smanjen libido? Libido je - u širem smislu – vrsta psihičke energije, a u užem želja – nagon - za zadovoljavanje seksualnog nagona. Ovaj nagon je vrlo individualan, zavisi od pola, vaspitanja, raspoloženja, stanja, medjusobnih odnosa unutar partnerske...

Menopauza i aritmija

Zašto se nekad u menopauzi javlja nepravilan rad srca? Da li je to opasno? Kada treba potražiti savet lekara?

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: