Gluten i intolerancija na gluten

Gluten je vrsta proteina koja se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Gluten može izazvati različite reakcije kod ljudi koji su  osetljivi na njega ili imaju celijakiju.

​Neki od simptoma koji mogu ukazati na netoleranciju na gluten:

1. Problemi sa probavnim traktom, kao što su gasovi, naduvan stomak, dijareja ili zatvor.

2. Keratosis pilaris (takođe poznat i kao “kokošija koža”) na zadnjem delu nadlaktica.
Ovaj simptom može da ukazuje i na nedostatak masnih kiselina ili na nedostatak vitamina A, što je posledica loše apsorpcije masti zbog toga što gluten oštećuje želudac.

3. Zamor, vrtoglavica i umor nakon konzumacije jela koja sadrže gluten.

4. Dijagnostikovane autoimune bolesti kao što su Hašimoto tiroiditis, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lupus, psorijaza, skleroderma ili multipla skleroza.

5. Neurološki simptomi kao što su vrtoglavica i nedostatak balansa.

6. Hormonalni disbalans, PMS, sindrom policističnih jajnika ili neplodnost bez jasnog uzroka.

7. Migrene.

8. Dijagnostikovan hroničan umor ili fibromijalgija. Ove dijagnoze se postavljaju kada lekar ne može da utvrdi razlog za umor ili bolove.

9. Upale, otoci i bol u zglobovima u prstima, kolenima ili kukovima.

10. Psihička stanja kao što su anksioznost, depresija, promene raspoloženja ili poremećaj nedostatka pažnje.​

Ukoliko sumnjate da imate intoleranciju na gluten, vrlo je važno da povedete računa o tome šta jedete – treba izbegavati pšenicu, raž i ječam, ali i slad i hidrolizirane proteine u povrću, kao i ovas, koji ne sadrži gluten, ali može pojačati tegobe – bol u stomaku, nadimanje i dijareju.

Kod dijete bez glutena jedan od najtežih koraka je izbacivanje hleba iz ishrane – ukoliko je napravljen od belog brašna, pšenice i raži. Ne mogu se jesti ni peciva – pogačice, zemičke, kroasani, perece, ni krekeri, pica, kupovne pahuljice za doručak, većina kolača i keksa, testenine, ako su napravljeni od belog brašna, pšenice ili raži. Sve možete jesti ako je napravljeno od pirinčanog, ovsenog, kukuruznog brašna ili krompirovog skroba,.

Obratite pažnju na deklaracije – prezla u pohu pilećih medaljona i ribljih štapića napravljena je od belog brašna – odaberite meso koje se ne pohuje i nećete imati tegobe. Gluten se može kriti i u visoko procesiranim proizvodima – viršlama, konzerviranom i smrznutom voću i povrću, zato – uvek proverite sastav namirnica.

Što se pića tiče, treba izbegavati pivo, koje se pravi od ječmenog slada, ali zato možete uživati u vinu, koje uglavnom nema glutena.

Ako sumnjate da imate intoleranciju na gluten, savetujte se sa svojim lekarom i ako se potvrdi – izmenite dijetu – izbacite namirnice koje sadrže gluten, obraćajte pažnju na sastav namirnica koje kupujete a okrenite se krompiru, pirinču, jajima, mesu, ribi, mleku i mlečnim proizvodima i svežem voću i povrću.

Kako unositi dovoljno vode, ali stvarno?

Kako unositi dovoljno vode, ali stvarno?

A zašto nam je to uopšte važno? Jako je važno – voda je ključ za dobar rad svih organa. Važna je i za imunitet, a nezamenljiva za sjajn ten. Unosom odgovarajuće količine vode održava se adekvatna telesna masa. Zato – morate biti sigurni da uvek pijete dovoljno vode!...

Kalcijum

Kalcijum

Kalcijum je važan za zdrave kosti tokom ceog života, ali pre no što počnete sa suplementacijom kalicjuma, važno je da znate ko treba da ga uzima, koliko, kada i koju vrstu. Doza kalcijuma zavisi od pola i starosti. Preporučena dnevna doza za muškarce izmedju 19 i 70...

Vitamin C

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin rastvorljiv u vodi koji doprinosi normalnom rastu i razvoju, apsorpciji gvoždja i antioksidativnim procesima. S obzirom da telo ne može da proizvodi ili da skladišti vitamin C, neophodno je unositi ga hranom u dovoljnim...

Suve usne i njihova nega

Suve usne i njihova nega

Suve i osetljive usne mogu biti problem kako zimi, tako i leti. Da biste smanjili mogućnost isušivanja usana, uvek ih zaštitite – pre izlaska nanesite hidratantnii krem ili balzam sa zaštitnim faktorom koji je bar 15 i pokrijte usta šalom ako je hladno. Ako morate da...

Suva koža

Suva koža

Suva koža može predstavljati problem, a uzorci obuhvataju vremenske uslove, sredstva za higijenu, način nege, izlaganje sunčevim zracima i tip kože. Koža je najsuvlja zimi, kada su niske temperature i vlažnost vazduha, ali problem može biti i ako je temperatura jako...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com