Grčevi u nogama i otečene noge u trudnoći

Otečene noge u trudnoći – šta da radim?

O otocima na naogama morate obavestiti svog lekara, jer to može biti deo mnogo šireg problema koji može da se javi u trudnoći – preeklampsije. U tom slučaju treba tražiti druge simptome – povišen pritisak i belančevine u mokraći. Ako su otečene noge u trudnoći izolovane, pa je još i toplo vreme, a vi ste dugo stajali, najverovatnije da neće biti nikakvih problema, ali čak i tada obavestite svog lekara o tome.

Da biste kontrolisali otoke, vodite računa da kad god možete podignete noge, a da ih, kad sedite, držite iznad nivoa poda. Možete za to upotrebiti neku klupicu ili samo nekoliko knjiga koje ste stavili jednu na drugu. Nosite čarape za trudnice koje su posebno ojačane, a obucite ih odmah nakon budjenja, dok noge još nisu krenule da otiču.

Nemojte slušati savete onih koji kažu da ne treba da pijete tečnost jer to doprinosi stvaranju otoka – to je potpuno netačno. Ako ne pijete dovoljno vode, opteretićete bubrege i napraviti još više problema – pijte koliko god ste žedni, a kada je toplo vreme, i malo više od toga, jer smanjena količina tečnosti ne utiče na otečene noge u trudnoći.

Trudite se da redovno vežbate – najbolje da šetate ili plivate. Izbegavajte slanu hranu, nemojte koristiti mnogo soli ni kada kuvae, a čuvajte se i mešanih začina u kojima ima mnogo soli…Što blaža hrana, barena ili kuvana na pari, što manje prženog i pohovanog…

Nakon porodjaja će otoci polako nestajati, kako se vaše telo bude oslobadjalo viška nakupljene tečnosti, a vi ćete to možda primetiti kao obilno znojenje i učestalo mokrenje.

Često imam grčeve u nogama. Šta da radim?

Razgovarajte sa lekarom o tome da li je potrebno da uzimate kalcijum i magnezijum, a svakako unosite namirnice bogate ovim mineralima. Tokom dana nosite posebne čarape za trudnice, akad god možete podignite noge kads sedite.

Kada se razvije grč, ispravite nogu i savijte članak, povlačeći nožne prste ka sebi. Nekada pomaže i masaža stopala i listova, nakon što ste ih držali u slanoj vodi.

Desi se da mi trnu ruke. Da li je to opasno?

Ako vam se to dešava posle budjenja, vodite računa o položaju tokom spavanja – nemojte ležati na tukama i nemojte ih držati visoko zabačene iznad glave. Kada se probudite, radite male vežbe – otvarajte i zatvarajte dlanove, stiskajući ih u pesnicu, tako će se ruke brže prokrviti.

Ako i dalje imate osećaj trnjenja u rukama, konsultujte se sa lekarom o eventualnom započinjanju terapije vitaminom B6, tri puta dnevno, ali to svakako nemojte raditi na svoju ruku.

ZAKAŽITE PREGLED

Trudnoća i proširene vene

Trudnoća i proširene vene

Zašto je važno obratiti pažnju na proširene vene u trudnoći? Kako prevenirati njihovu pojavu? Kako odabrati prave medicinske kompresivne čarape?

Bolovi u leđima u trudnoći

Bolovi u leđima u trudnoći

Zašto je bol u donjem delu leđa čest u trudnoći? Da li je bol koji se širi ka nozi opasan? Sme li masaža?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com