Hemangiom

Hemangiom

Šta je hemangiom?

Hemangiom predstavlja benignu vaskularnu leziju koja može biti raznolikog izgleda, od ploča do čvorova. Najčešće su crvene, ljubičaste ili mrke boje. U detinjstvu mogu nastati od rodjenja ili se javljaj tokom prvih nekoliko nedelja života a mogu se javiti i kasnije tokom života odrasle osobe u različitim kliničkim oblicima. Predstavlja skup krvnih sudova, a uzrok ove pojave nije poznat. Može se javiti bilo gde na telu, ali se najčešće javlja na licu, poglavini, grudnom košu ili ledjima. U detinjstvu tokom prve godine života hemangiom može da raste i postaje deblji, izdiže se iznad kože. Posle izvesnog vremena prestaje da raste, i uglavnom se značajno smanji ili nestane do 10. godine, ostavljajući samo trag.

Izaziva li komplikacije?

Nekada može da dodje do krvarenja ili infekcije, a druge komplikacije zavise od mesta gde se nalazi hemangiom.

Kakva terapija se preporučuje?

Terapija u detinjstvu obično nije potrebna, sem ako se hemangiom ne nalazi na mestu koje ugrožava disanje, vid, sluh ili neku drugu funkciju. Kod odraslih najčešće predstavlja estetski problem koji se uspešno uklanja hirurški, radiotalasima i/ili Nd:Yag laserom u zavisnosti od veličine, lokalizacije lezije.

ZAKAŽITE PREGLED

Mladeži

Mladeži

Šta je mladež? Kako prepoznati izmenjeni izgled mladeža? Koja je prevencija malignih tumora kože?

Akne

Akne

Kako nastaju akne? Da li se mogu lečiti? Koliko traje lečenje?

Kožne bradavice

Kožne bradavice

Koje vrste virusnih bradavica postoje? Kako izgledaju? Kako se uklanjanju?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com