Hemolizna anemija

Šta je hemolizna anemija?

Hemolizna anemija nastaje zbog ubrzane razgradnje crvenih krvnih zrnaca (hemolize), odnosno njihovog skraćenog životnog veka. Uzroci nastanka hemoliznih anemija se mogu podeliti na nasledne i stečene. U nasledne hemolizne anemije spadaju anemija srpastih ćelija i talasemija. Uzroci stečene hemolizne anemije su mnogobrojni i mogu se javiti u sklopu nekih hematoloških, malignih, autoimunih oboljenja, kao i nakon infekcija, ili upotrebe nekih lekova.

Koji su simptomi hemolizne anemije?

Pored simptoma i znakova karakterističnih za sve anemije, kao što su slabost, malaksalost, vrtoglavice, ubrzan srčani rad, kod hemolizne anemije se viđaju žutica, pojava tamno prebojenog urina, kao i uvećanje jetre i slezine. Kod autoimune hemolizne anemije često dolazi do naglog nastanka simptoma i ona predstavlja potencijalno hitno hematološko stanje.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza hemolizne anemije se postavlja na osnovu kliničke slike, fizikalnog pregleda i laboratorijskih ispitivanja. Osim anemije, u laboratorijskim nalazima se uočava povišen nivo bilirubina i jetrenih enzima. Potrebna su i dopunska hematološka ispitivanja kao što je pregled razmaza periferne krvi i biopsija kostne srži.

Kako se leči?

Lečenje zavisi kako od uzroka anemije, tako i od njene težine, a podrazumeva transfuziju eritrocita uz primenu imunosupresivne terapije.

ZAKAŽI PREGLED

Hemoroidi

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

Anemija

Anemija

Kako nastaje malokrvnost? Koje su najčešće anemije? Koji su simptomi? Kako se postavlja dijagnoza i kako se leči?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com