Hipertenzivna kriza

Hipertenzivna kriza je izrazito visok skok krvnog pritiska koji može dovesti do moždanog udara (šloga). Izrazito visok pritisak – gornji, sistolni, 180 mmHg i više i donji, dijastolni 120 mmHg i više jako šteti krvnim sudovima koji mogu početi da propuštaju tečnost ili krv, što kao posledicu može imati slabljenje funkcije srca, prskanje velikog krvnog suda – aorte, moždani udar, pojavu eklampsije (stanje koje se javlja u trudnoći i ugrožava život kako majke, tako i ploda) i dr.

Sve ove navedene posledice mogu biti i uzroci hipertenzivne krize, kao i neredovno uzimanje lekova protiv visokog pritiska, slabljenje funkcije bubrega, stres itd.

Hipertenzivna kriza može biti veoma opasna, pa čak i opasna po život. Znaci koji ukazuju na ovaj poremećaj su bol u grudima, glavobolja, poremećaj vida, dezorijentisanost, povraćanje, anksioznost, gubljenje daha, gušenje, slabost u rukama, nogama.
Ako dođe do izrazitog skoka pritiska, neophodne je HITNO se javiti lekaru, a terapija obuhvata smeštanje u bolnicu i lekove koji se mogu davati intravenski ili oralno, u zavisnosti od stanja pacijenta.

ZAKAŽI PREGLED

kod interniste

Crevna kandidijaza

Šta su simptomi crevne kandidijaze? Kako izmeniti ishranu? Šta podrazumeva dijeta?

Šta je arterioskleroza?

Kada nastaje arterioskleroza? Koje su posledice ovog poremećaja? Kako se može preduprediti?

Hemoroidi

Šta su hemoridi? Kako nastaju? Šta su faktori rizika? Kako smanjiti rizik od nastanka?

EKG (elektrokardiogram)

Zašto se radi EKG? U kojim slučajevima se savetuje EKG? Koliko dugo traje pravljenje EKG zapisa?

Ezofagitis

Koji su simptomi ezofagitisa? Kako nastaje? Kako se leči? Šta su antacidi?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331

Čekamo vas

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com

Partneri:

     

Osiguravajuće kuće: