Hipertenzivna kriza

Hipertenzivnu krizu karakterišu izrazito povišene vrednosti krvnog pritiska koje mogu dovesti do moždanog udara (šloga). Izrazito visok pritisak – gornji (sistolni) 180 mmHg i više, i donji (dijastolni) 120 mmHg i više ˗ izuzetno šteti krvnim sudovima koji mogu početi da propuštaju tečnost ili krv, što može rezultirati slabljenjem funkcije srca, prskanjem velikog krvnog suda – aorte, moždanim udarom, pojavom eklampsije (stanja koje se javlja u trudnoći i ugrožava život kako majke, tako i ploda)…

Sve navedene posledice mogu biti i uzroci hipertenzivne krize, kao i neredovno uzimanje lekova protiv visokog pritiska, slabljenje funkcije bubrega, stres…

Hipertenzivna kriza može biti urgentno stanje, čak i životno ugrožavajuće. Simptomi koji ukazuju na ovaj poremećaj su bol u grudima, glavobolja, poremećaj vida, dezorijentisanost, povraćanje, anksioznost, gubljenje daha, gušenje, kao i slabost u rukama i nogama.

Ukoliko dođe do naglog skoka pritiska, neophodne je HITNO se javiti lekaru. Terapija podrazumeva hospitalizovanje i primenu lekova koji se mogu dati intravenski ili uzeti oralno, u zavisnosti od stanja pacijenta.

ZAKAŽI PREGLED

Trobocitopenija

Trobocitopenija

Šta je trobocitopenija? Koji su simptomi? Kako se leči?

Rak debelog creva

Rak debelog creva

Koji su faktori rizika za rak debelog creva? Koji su simptomi? Kada se savetuje skrinig?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com