Holter

Šta je holter monitoring?

Holter monitor je mali uređaj koji se obično nosi 24 sata i za to vreme prati rad srca: broj srčanih otkucaja, poremećaje ritma, smetnje provođenja. Holter se radi da bi se pratio ritam srca ili njegov rad preko EKG, kada običan pregled i EKG ne daju dovoljno informacija, ili je rad srca potrebno pratiti duže vreme.

Zašto se radi holter monitoring?

Kada postoje neki srčani problem, poput promene srčanog ritma – aritmije, brzog ili sporog srčanog rada, malaksalosti, nesvestice, gubitka svesti, radi se EKG. Ako EKG nije dovoljan da se donese odluka o čemu se radi, postavi dijagnoza i da odgovarajuća terapija, nego je potrebno pratiti rad srca duže vreme, postavlja se holter. Holter se postavlja i ako se menja terapija, da bi se videlo da li je odgovarajuća i da li je dobar odgovor organizma na novu teraiju.

Postavlja se na period od 24h. Ono što je veoma važno je da se rad srca prati u toku dana (aktivnog perioda), ali i u toku noći (pasivnog perioda). Postavlja ga za to obučeno medicinsko osoblje, a očitava kardiolog.

Kako se postavlja holter?

Medicinska sestra postavlja elektrode na određena mesta na grudnom košu i poveže ih žicama sa aparatom koji snima rad srca. Aparat nije velik i ne smeta pri dnevnim aktivnostima.

Dok noste hollter treba da vodite dnevnik o aktivnostima u toku 24h, kao i da zapisujete tegobe koje imate tokom tog perioda – osećaj preskakanja ili lupanja srca, malaksalost, nesvesticu, bol u grudima….

Kako se ponašati dok se nosi holter?

Dok nosite holter treba da se ponašate uobičajeno, jer većina kućnih aparata i aparata koji nas okružuju ne utiče na zapis. Ipak, treba izbegavati detektore metala, magnete, mikrotalasne peći, električnu ćebad, električne brijače i četkice za zube dok nosite holter, jer mogu da prekinu signal. Mobilne telefone i muzičke plejere držati bar 15 cm od tela. Dok se nosi holter ne sme se kupati ili plivati, jer to uništava aparat.

Nošenje holtera je bezbolno a sam aparat ne smeta – možete ga nositi ispod odeće. Važno je da ga ne skidate sami, mora biti na vama sve vreme, i tokom noći, dok spavate.

Nakon 24h se vraćate kod lekara i medicinsko osoblje skida holter. Nalaze pregleda kardiolog, nakon čega ćete razgovarati o rezultatima i daljim koracima.

Budite sigurni! Zakažite Vaš preventivni pregled kod kardiologa!

[yuzo_related]
Srčani udar

Srčani udar

Šta je srčani udar? Koji su simptomi? Kako smanjiti rizik?

Moždani udar

Moždani udar

Kako nastaje moždani udar? Koji su simptomi, a kakve su posledice?

Budite sigurni! Zakažite Vaš preventivni pregled kod kardiologa!

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 20:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com