Hormonska supstituciona terapija

Termin hormonska supstituciona terapija obuhvata hormone koji se daju kao zamena za ženske homone koji prestaju da se luče nakon menopauze.

Terapija lekovima može biti lokalna – primenom vaginalnih krema, tableta ili prstenova ili sistemska hormonska supstituciona terapija (HST). Sistemska hormonska terapija primenjuje se nakon  detaljnog  ginekološkog i laboratorijskog pregleda, a može biti u vidu tableta, flastera koji se stavlja na kožu, gela, krema i spreja. Indikacije za sistemsku hormonsku terapiju su naleti toplote (valunzi), noćna preznojavanja, nesanica, nervoza i promene raspoloženja, dok su indikacije za lokalnu terapiju estrogenima suvoća vagine, koja se može lečiti i laserskom terapijom, svrab, osećaj pečenja i neprijatnosti pri odnosu.

Kod žena koje imaju matericu, terapija sadrži i estrogena i progestagena, da ne bi došlo do prekomernog zadebljanja unutrašnjeg sloja mateice – endometrijuma, dok kod žena bez uterusa mogu da se daju i samo estrogeni, prema šemi koju daje lekar. Ženama  koje  su  porodici   imale  slučajeve  karcinoma  dojke, ili su same imale karcinom dojke ili duboku vensku trombozu ne savetuje se HST.

Koji su rizici HST?

Rizici od primene HST obuhvataju razvoj moždanog udara, tromboze i karcinoma dojke, uglavnom nakon dugotrajne upotrebe, te je sa lekarom potrebno razmatati rizike i benefite primene terapije, na individualnom nivou.

ZAKAŽITE PREGLED

U kom životnom dobu se najčešće javlja karcinom grlića materice?

U kom životnom dobu se najčešće javlja karcinom grlića materice?

U kom životnom dobu se najčešće javlja karcinom grlića materice?Grlić materice (cervix) je donji deo materice, dug oko 3 cm. Njegov slobodan deo koji je smešten u vagini pokriven je pločasto - slojevitim epitelom bez orožavanja, kao i vagina. Cervikalni kanal pokriva...

Koji su faktori rizika za nastanak karcinoma grlića materice?

Koji su faktori rizika za nastanak karcinoma grlića materice?

Koji su faktori rizika za nastanak karcinoma grlića materice?Faktor rizika je sve što može povećati mogućnost nastanka bolesti. Faktori rizika mogu biti faktori sredine i nasledni (genetski) faktori, ali i određene lične navike kao što je pušenje. Infekcija Humanim...

Koje su metode za rano otkrivanje karcinoma grlića materice?

Koje su metode za rano otkrivanje karcinoma grlića materice?

Koje su metode za rano otkrivanje karcinoma grlića materice?Redovni pregledi žena koje namaju nikakve tegobe nazivaju se skrining pregledi. Engleska reč skrining podrazumeva preventivne medicinske preglede kojima se ispituje populacija naizgled zdravih ljudi, kako bi...

Koje je najbolje preporučeno vreme za prvi ginekološki pregled?

Koje je najbolje preporučeno vreme za prvi ginekološki pregled?

Koje je najbolje preporučeno vreme za prvi ginekološki pregled?Prvi ginekološki pregled se preporučuje pre započinjanja polne aktivnosti, kada bi ginekolog trebao da pomogne savetima o zaštiti od infekcije i neželjene trudnoće. Nakon prvog polnog odnosa bi trebao da...

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Pošaljite nam vašu email adresu da prvi saznate sve o aktuelnim ponudama, akcijama i novostima!

KONTAKT

Pozovite

021 551 331
063 691 189
021 300 76 59

Čekamo vas

Svetosavska 7. 21000 Novi Sad

Od ponedeljka do petka 08:00h – 21:00h
I subotom 8:00h – 13:00h

Pišite nam

info@poliklinikanovakov.com