Humani papiloma virus (HPV)

Humani papiloma virus (HPV) je virus koji se prenosi preko kože i sluzokože. Ima preko 100 tipova HPV, a oko 30 tipova inficiraju genitalnu regiju žena i muškaraca i prenose se polnim putem.

HPV je veoma čest virus i neka istraživanja ukazuju da će gotovo tri četvrtine ljudi koji imaju intimne odnose jednom u životu dobiti HPV. Virus se primarno širi polnim putem, ali ne mora da dođe do samog odnosa da bi se preneo, jer se prenesi dodirom kože na kožu. Kao i kod drugih polno prenosivih bolesti, često nema nikakvih znakova da postoji HPV infekcija.

Oko 12 tipova HPV uzrokuje genitalne bradavice, koje se mogu javiti na spoljašnjim ili unutrašnjim polnim organima i okolnoj koži, kao i na penisu. Oko 15 tipova HPV, tzv. „visoko rizičnih“, povezano je sa karcinomom čmara, grlića, vagine i penisa. U cilju smanjenja rizika od prenošenja virusa, savetuje se odnos sa prezervativom, mada on ne štiti kompletno od infekcije, koja se može preneti i dodirivanjem genitalne regije inficirane osobe. U cilju skrininga malignih oboljenja grlića, važno je i redovno kontrolisati Papanicolau bris i, ukoliko je potrebno, uraditi HPV tipizaciju.

ZAKAŽITE PREGLED

kod ginekologa
Promene na grliću

Promene na grliću

Šta mogu biti promene na grlću? Da li su opasne? Šta se radi kad se nadju?

Ciste na jajniku

Ciste na jajniku

Kako izgledaju ciste na jajniku? Da li se operišu? Koje vrste postoje?

Kondilomi

Kondilomi

Šta su kondilomi i šta ih uzrokuje? Kako se prenose?

Genitalni herpes

Genitalni herpes

Koliko je opasan genitalni herpes? Kako se prenosi? Kako se leči i koliko dugo?

Disclaimer – Svako stanje može imati različite kliničke manifestacije i kliničku sliku, te je za postavljanje definitivne dijagnoze, kao i planiranje potrebnih ispitivanja i terapije potrebno obratiti se lekaru.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.

Prijava na e-bilten
KONTAKT

Adresa:

Kosovska 26. 21000 Novi Sad

Telefoni:

+381 (0)21 55 13 31 +381 (0)63 69 11 89 +381 (0)21 300 76 59

Radno vreme:

Pon – Pet 08:00h – 20:00h Sub 8:00h – 13:00h

E-mail:

info@poliklinikanovakov.com

Osiguravajuće kuće: