I još nešto o nama: Dr Annamaria Pfau

Kako ste odlučili da postanete lekar i zašto ste odabrali baš specijalnost kojom se bavite?

Odrastajući u lekarskoj porodici, još dok sam bila devojčica, za mene nije postojala veća zabava nego da se sa sestrom igram “lekara i pacijenta”. Pogodite ko je uvek bio lekar a ko pacijent? 🙂 Jednostavno, ne znam šta bih drugo odabrala kao životni poziv, ako ne medicinu. Odmalena, dok su druga deca kupovala lizalice, čokolade i slatkiše, ja sam skupljala sapune, volela kreme i mazalice, čak i da “eksperimentišem” sa njima i na drugima (osmeh). Dermatologija je definitvno ostvarenje mojih dečijih snova.

Koja je najvrednija lekcija o životu kojoj vas je naučio vaš posao?

Da je ljudsko biće najveličanstvenija pojava i da je velika čast raditi s ljudima. Da je svaka osoba posebna i da svakog treba gledati kao celinu, individualnu jedinku.

Šta vi lično svakodnevno činite za sopstveno zdravlje?

Ujutru me najviše ispunjava 30 minuta vežbanja taj-či-čuana. Pored toga vozim bicikl, pešačim i zimi i leti, po hladnoći i vetru, trudim se da se što više krećem. Odmor od 20 minuta, kada ga mogu priuštiti, da zatvorim oči ili čak zaspim, smatram najboljim osveženjem uma.

Kakvu ishranu smatrate najzdravijom?

Uravnoteženu. Smatram da se sve treba jesti, ali u umerenim količinama. Pri tom treba pretežno unositi “živu” hranu, puno povrća, voća, salata… Od izuzetne važnosti je i adekvatan dnevni unos tečnosti.

Kom segmentu nege poklanjate najviše pažnje?

Svaki deo tela zaslužuje posebnu pažnju, ali nikako se ne sme zaboraviti i zapostaviti negovanje unutrašnje lepote.

Kako gledate na godine i bore?

Bore su neminovni pokazatelj prolaznosti vremena. Smatram da one mogu da budu lepe. Danas nam na raspolaganju stoje mnogobrojne metode za njihovo uklanjanje i ublažavanje, pa ukoliko nekome smetaju, treba ih tretirati, kako bi se ta osoba osećala ispunjenije, samouverenije i srećnije.

Koji je vaš omiljeni estetski/kozmetički tretman…

Laserski piling u kombinaciji sa PRP. Laserski piling čini da koža dobije baršunast, zdraviji izgled i blistav ten, smanjuje pore i finije bore, dubinski čisti, dok PRP na potpuno prirodan način, sopstvenim matičnim ćelijama, doprinosi brzoj regeneraciji i dobroj hidriranosti kože, te podržava i produžava dejstvo lasera.

Koji “antistres recept” biste mogli da preporučite i svima nama?

Mali užici sastojci su srećnog života. Uživajte u najjednostavnijim stvarima, budite pozitivni i nasmejani. I ne zaboravite na redovnu fizičku aktivnost.

Kažu da je srećna i zdrava žena, lepa žena. Šta je ono što vas čini srećnom?

Moj posao, vreme provedeno sa ljudima koji su mi dragi i putovanja.

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.