I još nešto o nama: Dr sc. med. Andrea Peter

Kako ste odlučili da postanete lekar i zašto ste odabrali baš specijalnost kojom se bavite?

Svoj posao zaista volim i, koliko god razmišljala, mislim da ne postoji nijedna druga profesija za koju bih se opredelila. Međutim, u trenutku kada sam odlučila da studiram medicinu, moja ljubav i opredeljenost zaista nisu bile tako jasne. Znala sam samo da želim da se bavim poslom čiji je cilj da se pomogne ljudima. U toku studija i nakon završenog fakulteta, izuzetno me je zanimala oblast interne medicine, endokrinologija, a u okviru toga najviše gojaznost i problemi sa štitastom žlezdom. Sve to je donekle doprinelo da se opredelim za specijalizaciju iz nuklearne medicine, u okviru koje sada pokrivamo najveći deo patologije štitaste žlezde.

Koja je najvrednija lekcija o životu kojoj vas je naučio vaš posao?

U okviru posla kojim se bavim susrećem mnoštvo ljudi sa različitim životnim pričama, koje me često nateraju da razmislim i o svom životu. Na kraju dana, sumirajući utiske, uglavnom dođem do zaključka da su zdravlje i porodica vrednosti koje najviše treba čuvati i negovati u životu.

Šta vi lično svakodnevno činite za sopstveno zdravlje?

U vremenu u kakvom živimo i sa obavezama koje trenutno imam ne stižem uvek da se posvetim sopstvenom zdravlju u meri u kojoj bih to volela, ali ono što se svakodnevno zaista trudim da uradim, to je da unesem dovoljnu količinu vode i da obavezno imam jedan obrok koji se sastoji od presnog voća i/ili povrća.

Kako započinjete dan? Imate li jutarnju rutinu koje se pridržavate?

Jutro započinjem obaveznim doručkom i velikom čašom vode u koju iscedim malo limuna.

Kakvu ishranu smatrate najzdravijom?

Ishrana mora biti raznovrsna, sa dosta presnog voća i povrća. Ishrana koja meni najviše prija i pomoću koje najlakše održavam zdravlje podrazumeva da ograničim unos namirnica bogatih ugljenim hidratima i pšenično brašno.

Pronalazite li vremena za redovne fizičke aktivnosti?

Redovna fizička aktivnost mi često nedostaje, s obzirom na to da obavljajući svoj posao vrlo često sedim za računarom. Ono što pokušavam da uspostavim kao redovnu obavezu jeste da najmanje dva puta nedeljno stignem da vežbam u teretani.

Kom segmentu nege poklanjate najviše pažnje?

Najviše pažnje posvećujem koži, naročito koži lica i ruku.

Kako gledate na godine i bore?

Bore su sastavni deo procesa starenja, koji je neminovan. Volela bih da pokušam da učinim sve što mogu da tokom tog procesa ublažim i usporim nastanak bora. Prvenstveno načinom ishrane, fizičkom aktivnošću, odabirom dobrih preparata za svakodnevnu negu kože, ali i odlaskom na povremene estetske, odnosno, kozmetičke tretmane.

Koji je vaš omiljeni estetski/kozmetički tretman?

Tretman koji je najveći utisak ostavio na mene u smislu rezultata, mogućnosti redovnog ponavljanja, a da je pri tom što prirodniji jeste terapija plazmom bogatom trombocitima (PRP terapija – Platelet Rich Plasma).

Koji “antistres recept” biste mogli da preporučite i svima nama?

Ono što meni najviše prija i gde najviše uspevam da se oslobodim svakodnevnog stresa jesu šetnje, odnosno, trčanje u prirodi.

Kažu da je srećna i zdrava žena, lepa žena. Šta je ono što vas čini srećnom?

Uz uspeh na profesionalnom planu, najviše me usrećuje druženje i vreme provedeno sa porodicom i prijateljima.

ZAKAŽI PREGLED

! Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara. Ako se planira primena informacije dobijene na našem sajtu, prethodno je potrebno savetovati se sa lekarom. Mada se ulaže trud da se informacije na sajtu redovno ažuriraju, ne garantujemo za njegovu tačnost, sveobuhvatnost i ažuriranost.